Flere norske barn får diabetes – Verdens diabetesdag 14. november

Flere norske barn får diabetes - Verdens diabetesdag 14. november

Aldri før har så mange norske barn fått diabetes type 1, og ingen vet årsaken. Diabetesforbundet etterlyser mer forskning for å løse diabetesgåten.

467 norske barn fikk diagnosen diabetes type 1 i 2020. Det er flere enn noen gang tidligere. Siden 1970-tallet har antallet barn med diagnosen mer enn doblet seg.

– For hvert av disse barna, og for familiene rundt, blir livet snudd på hodet. Diabetes type 1 er en alvorlig og ekstremt krevende sykdom man aldri får fri fra, og som man skal leve med resten av livet, sier generalsekretær i Diabetesforbundet Anne-Grete Skjellanger.

På verdenstoppen

Norge er på verdenstoppen i antall barn med diabetes. Gener spiller inn, men fortsatt vet vi ikke årsaken til at så mange får diagnosen.

Anne-Grete Skjellanger er generalsekretær i Diabetesforbundet. Foto: Erik Sundt

– Nettopp derfor er det så viktig at vi forsker mer på dette. Vi har gode forskere i Norge og arbeidet som gjøres er veldig bra, men vi kunne forsket så mye mer. Sammenliknet med de andre nordiske landene, forsker vi lite på diabetes, sier Skjellanger.

Diabetesforbundet stimulerer til forskning gjennom sitt eget forskningsfond og utdelingen av Diabetesforbundets forskningspris. En av årets vinnere er Lars Christian Stene, som forsker på nettopp årsaken til at barn får diabetes type 1.

Vant Diabetesforbundets forskningspris

Ifølge Stene, som er seniorforsker ved avdeling for kroniske sykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI), er det gode muligheter for store fremskritt innen diabetesforskningen. Han er imidlertid enig i at det satses for lite på dette i Norge.

– Forskning tar lang tid, og jeg har fortsatt tro på at vi kan komme frem til kunnskap som kan gi oss verktøy til å redusere forekomsten av type 1 diabetes i befolkningen. Jo mer midler vi får til dette, jo flere kan forske og desto raskere kan vi løse diabetesgåten, sier prisvinneren.

Forskning tema for Verdens diabetesdag

Nettopp forskning er temaet når Verdens diabetesdag markeres søndag 14. november. I programmet «Beat diabetes- kampen for livet» som sendes på TV3, Viaplay og Viafree klokken 19 skal de tre nordiske landene samle inn mest mulig penger til kampen mot diabetes. Programmet ledes av norske Iman Meskini, danske Rikke Gøransson og svenske Peter Jihde. Inntektene fra de norske bidragene går til Diabetesforbundets forskningsfond.

Flere bygninger og installasjoner blir lyst opp blått i dag for å markere «Verdens Diabetsdag», som Ypsilon i Drammen var det. Foto Jan Arne Dammen

Fakta om diabetesDiabetes type 1 er en kronisk sykdom der kroppen ikke produserer insulin.
Diabetes type 2 er en kronisk sykdom der kroppen produserer for lite insulin eller at insulinet som produseres virker for dårlig.
Verdens diabetesdag feires 14. november på fødselsdagen til Frederick Banting – mannen som oppdaget insulinet.
I år er det 100 år siden insulinet ble oppdaget.
316 000-345 000 mennesker i Norge lever med diabetes. Av disse kan 60 000 ha diabetes uten å vite det.

Mer info på Diabetesforbundet

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 + eleven =