Fortsatt «all time high» eller bråstopp i brukttraktorsalget?

Fortsatt «all time high» eller bråstopp i brukttraktorsalget?
Leserbrev
Traktorselger Erik A. Sørensen (bildet over) gjør seg noen tanker om salg av traktorer framover. Tanken kunne like gjerne vært vinklet til andre kapitalvarer som båt, bil elle campingvogner.
Det spørsmålet er det nok en del av oss, både selgere og kjøpere av nytt og brukt, som stiller oss selv. At den forferdelige krigen i Ukraina vil gi ytterligere prisoppgang på nytt og forsinkelser, er nærmest programmert. Men vil «Ola og Kari» i den tiden vi nå er inne i, avvente anskaffelser som gjør solide innhugg på bankkontoen?! Strømpriser på 10 kr/kW og drivstoffpriser pæ 25-30 kr/l med galloperende priser på mye annet, tvinger mange av oss til å prioritere.
Noen observasjoner kan tyde på at det generelle aktvitesnivået er i ferd med å roe seg litt ned. Denne uken økte antall annonserte brukte traktorer på Finn med pluss 50 enheter. Finn annonser ligger lengre før de markeres som solgt (eller utløper uten å bli solgt). I tillegg opplever transportører av traktorer, reduserte antall forespørseler og lavere aktivitetsnivå på transport av brukte maskiner; både innenlands som til eksport.
Scroller du gjennom Finn annonsene, er det fortsatt mange traktorer som er markert som solgt. Dette er gjerne traktorer til noen hundre tusener kroner, kvalitetsmaskiner og «liebhabere» med lav timestand til fire-fem hundre tusen, eller noen store rugger med lav timestand til godt over millionen.
Traktoren er uunnværlig. Den trengs på gården; til matproduksjon, holde veiene åpne, for henting av tømmer og ved, hestehold og mye mye mer. Alder, timer og slitasje tilsier at det over tid må være en viss fornying av maskinparken, men kanskje vil vi bruke det vi har, ytterligere noen år før en stor kapitalanskaffelse gjøres…? På sikt tror jeg prisene på brukt vil øke videre. Dette fordi prisene på nytt mest sannsynlig vil øke markant videre og utbudet på «pent brukt» og enklere maskiner uten masse sensorer, AdBlue osv., vil naturligvis over tid bli utslitt og redusert. De neste månedene og fremtiden blir spennende for denne bransjen – for de som skal selge eller kjøpe traktor.
Med ovennevnte innlegg har jeg luftet litt hvordan jeg opplever situasjonen og hva jeg tenker. Jeg tror det roer seg litt for en periode, men at «riktige» objekter fortsatt vil bli omsatt raskt. Men vel så interessant og viktig: Hva mener du og alle dere andre? Har du noen tanker og erfaringer rundt dette? Del gjerne dine synspunkter i kommentarfeltet!
( Skjermdump Finn m.fl.)
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 × 4 =