Ikke sett, men legg potetene.

Ikke sett, men legg potetene.

Potetdyrking har fått en voldsom interesse denne våren og dyrking under avispapir, er en gammel skikk som nå stadig prøves av flere.

Det å dyrke poteteter på tradisjonelt vis, med å «sette» eller grave de ned i jorden krever ofte både redskap og maskiner få har tilgang på i dag. Nå er det den gamle teknikken med å legge potetene oppå grasbakken og dekke med papir og gress som gjelder for mange hangebrukere.

Dyrkningsinteresserte valdriser på markvandring om potetdyrking i maikvelden i Skrautvål. Fra venstre på bildet over: Sondre Kjærstad Tronsplass, Elin Kløvstad Nordsveen, Marianne Granheim Trøiflat, Martin M. Skrautvol,  Gjermund Gigstad, Erland Thon, Heidi Gigstad, gartner Anders Nordrum og Odd Lage Kjærstad med Martine på armen.

Gartner og forfatter Anders Nordrum har solid erfaring og mye håndbåren kunnskap å formidle med å dyrke mat på bærekraftig og miljøvennlig måte. Han dyrker selv grønsaker til et års forbruk for en familie på kun 200m2, uten bruk av kjemikaler eller kunstgjødsel.

I kveldinga mandag 23. mai fortalte han om og viste hvordan og hvor(!), det var mulig å dyrke poteter, uten å bekymre seg for hverken nattefrost eller tørråte i fjellbygda. Det skjedde i Holdalsfoss i Skrautvål for en fin gjeng med folk som var interessert i å dyrke sjøl.

Mye av «hemmeligheten» med å komme i gang med potetdyrking er å gjøre det enkelt for folk flest å få til en avling. Det å legge settepoteter rett på en kvekefrie plen eller grasbakke, med et par ark vått avispapir over og dekke det hele med gras, er hele «våronna» for ferske potetdyrkere. Høyfjellsdyrking over 700 moh. holder også tørråten unna for den som har mulighet til det på en gammel stølsvoll, i flg. den kunnskapsrike og erfarne gartneren.

Er du nysgjerrig på og kunne tenkt deg å utforske «hagebonden» i deg, så er Anders Nordrum og kona Barbro sin nettside Datsja.no å anbefale. Boken «Beredskapshagen» de to også har skrevet har havnet på bestselgerlisten nå i år og er tilgjengelig her.

 

Kveke er «gift» for potetdyrkeren. De spisse røttene kommer fram der de vil og det blåaktige graset kveler det meste.
Anders Nordrum anbefaler ca 30 cm avstand mellom hver potet som legges på bakken og 70 cm mellom radene, før de dekkes med vått avispapir og organisk dekkmasse,
Anders Nordrum anbefaler ca. 30 cm. avstand mellom hver potet som legges på bakken og 70 cm. mellom radene, før de dekkes med vått avispapir og organisk dekkmasse. Roy Myrland i nettavisa langsveien.no ser på.
Mye god historie og solid kunnskap om poteten og potetdyrking formidlet av Andres Nordrum til de frammøtte.

Foto: Elin Kløvstad Nordsveen. Tekst: Roy Myrland

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 − 4 =