Sivert og Jonas om Ω .

Sivert og Jonas om Ω		.

Elektrikere er populære folk nå når strømprisen er skyhøy og energiøkonomisering må til og riktig utstyr skal installeres. For å kunne gjøre det sikkert og fagmessig er det bla. en ligning som er absolutt å kunne.

Montør Sivert Bakkene og lærling Jonas Gustavsen Høyseth (bildet over) i Fjellelektrikeren A/S på Fagernes og alle andre «trikkere» har «Ohms lov» ligningen i bakhodet. Den bestemmer hva som skal brukes av utstyr når de banker kabel og skrur koblinger. Ohms lov  beregner tykkelse på ledere og utstyr (I) i forhold til strømstyrke/ampere (A) og – mengde (W).

Sivert og Jonas har ei enkel og god forklaring på ligningen. -Har du to av faktorene  i ligningen, kan du beregne den tredje. Eks: -16 amp. sikring i sikringsskapet x 230 v. (strømstyrke på nett) = Antall watt eks. varmeovner eller kabler kan ha på den kursen. (3680 w i dette eksemplet). Eller denne uligningen:  Du planlegger å ha 3000 w på en kurs og ønsker å regne ut om det går med  en 10 amp sikring. 10 x 230 = 2300. Det betyr at du ikke kan belaste mer enn 2300 watt, istedenfor i 3000 du hadde planlagt, på den kursen.

 

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nine − eight =