Reddet av flomvern

Reddet av flomvern

Veier er stengt, hus og eiendommer er tatt av flom flere steder og Drammenselva steg faretruende, mange holdt pusten. Flomvernet «Flood Grating» ble redningen her.

Et 450 meter langt flomvern langs Drammenselva holdt vannet unna bebyggelsen i Krokstadelva. Flomvernet «Flood Grating» ble utviklet av Øystein Blix Walderhaug og Kristian Vemund Haaland etter å ha skrevet en masteroppgave om flomsikring på NTNU i 2016. Nå driver de firmaet Haawal Engineering AS.

Øystein Blix Walderhaug og Kristian Vemund Haaland sjekker fortøyningene og ser at systemet holder vann.
Satt på prøve

Daværende Nedre Eiker kommune var først ut med å gå til innkjøp av det nye systemet i 2018. Flomvernet har vert satt opp tidligere, men det var først nå under ekstremværet «Hans» og den påfølgende flommen det ble satt på prøve.

Veggen er 90 cm høy og tåler mye og på det høyeste sto vannet over 30 cm mot veggen. Og det kunne tålt 30-40 cm til påstår de. For jo mer vann som kommer inn, jo mer stødig blir det.


– Vi ønsket jo ikke større vannmengder med tanke på alle som er rammet av flommen andre steder. Men det var godt å se at systemet vårt fungerer. Det er vekten av vannet som holdet flomsikringen stabilt og kan sammenlignes som en bokstøtte, der vekten av bøkene holder støtten på plass. Medieinteressen har vært stor og nå er det flere kommuner som har vist interesse, forteller Walderhaug.

Interessen har vært stor fra media og kommuner. Her er det NRK som lager innsalg til Dagsrevyen. Foto Jan Arne Dammen
NVE overvåket elva kontinuerlig og her kan de konstatere at endelig så er vannstanden på vei ned. Foto Jan Arne Dammen

Tidligere artikkel på LangsVeien

Mer info på Haawal sin hjemmeside

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 + eleven =