Bærekraftig og fremtidsrettet vedproduksjon i Valdres

Bærekraftig og fremtidsrettet vedproduksjon i Valdres

Kjenner du kulda kommer krypende gjennom vegg og tak? Vedfolket ved Suskrysset i Raneisbygda leverer gjerne det kortreiste og bærekraftige svaret. (Artikkel fortsetter under videoen)

Bildet over:  Det er ofte litt hektisk når store lass skal lastes og gjøres klar for transport. Da er det veldig greit for vedprodusentene å ha et par gode hjelpere i bakhånd. Fra venstre: Eivind Lyseng, Kristian Lyseng, Sondre Tollehaug og Linn Therese Helgesen. 

Lokale vedhelter fra Valdres: 

To unge og handlekraftige menn fra Valdres, Sondre Tollhaug og Kristian Lyseng, har på bare tre år etablert seg som betydelige aktører i vedbransjen. Deres firma, Norsk Bjøkeved A/S, har kastet seg inn i konkurransen med de baltiske trailerne fra Latvia og Litauen, og resultatene er imponerende.

Beliggende ved Suskrysset i lia opp for Leira i Valdres, har disse ivrige søskenbarna skapt en lokal suksesshistorie. Vedproduksjonen deres baseres på tømmer hentet direkte fra Valdres, og leveransene når bedrifter og privatpersoner over hele dalføret. Ikke minst er Arves Vaktmestertjenester A/S på Beitostølen en nøkkelkunde, som distribuerer deres kvalitetsved videre til butikker og privatkunder.

I NRK’s arkivartikkel får man et innblikk i historien til disse to unge gründerne og deres innsats for å skape et lokalt alternativ til de utenlandske konkurrentene. Norsk Bjøkeved har ikke bare klart å levere ved av høy kvalitet, men har også vist at lokal forankring og bærekraft kan være en sterk drivkraft i en konkurransepreget bransje.

Sondre Tollehaug og Kristian Lyseng har ikke bare satt Valdres på kartet når det gjelder vedproduksjon, men de har også skapt et ettertraktet produkt som stolt bæres av store vedlass til Beitostølen og utover. Deres suksess er en inspirasjon for andre som ser verdien av å satse på lokale ressurser og skape bærekraftige forretningsmodell.

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 + 2 =