Grav i veg! –

Grav i veg! -

Gravemaskin som lagar grøfter i søen langt ute på vidda har ein misjon.

«Brøyt i vei»-programma på NRK handla om brøytemannskapa si kamp mot snø og vind midtvinters. Men no når vinteren er over, er det på tide med ein annan type arbeid i fjellet; -vårgravinga ute på vidda i Jotunheimen. Sjølv om det ikkje er like heroisk som å kjempe mot vinterstormane, er det viktig å fjerne den meterdjupe snøen i bekkefarene på fjellvidda også.

Når våren først kjem til høgfjellet, skjer det fort. Snøen «råtnar» og smeltar, og vatnet fyller opp tilsig og bekker. På Valdresflye, «der vegen svevar» 1389 meter over havet, finst det store flate område der vatnet drenerast dårleg bort om naturen får råde aleine. Her kjem Beitostølen Anlegg inn i biletet. Etter at brøytesesongen er ferdig, sørger dei for å grave opp grøfter og bekkefar slik at smeltevatnet kan renne fritt frå høgfjellsplatået.

Denne dreneringa er ikkje berre viktig for å unngå oversvømmingar og skadar på vegar og annan infrastruktur. Det er òg ein del av ein naturleg vassveg som til slutt fører vatnet frå Valdresflye ned mot plankebyen Fredrikstad, der Glommavassdraget møter havet. Arbeidet vert utført av lokalkjente Odd Arne Rødningen og hans tilsette. Det sikrar at denne viktige prosessen skjer på ein nøyaktig og kontrollert måte, noko som er til nytte for både natur og menneske.

Så sjølv om vårgravinga ikkje får same merksemd som vinterens brøytearbeid, er det ein essensiell del av vedlikehaldet i høgfjellet. Grav i veg!

Beitostølen Anlegg

Videointervju fra 2016 med brøytebilsjåfør Hans Josefson i Lakselv

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 + 9 =