Ulvebestanden overvåkes

Ulvebestanden skal overvåkes utover vinteren Foto Jan Arne Dammen

Før var det ingen som reagerte om man ropte ulv, ulv. Men si ulv i dag og debatten raser, nå vil Statens naturoppsyn (SNO) overvåke ulvebestanden utover vinteren. Hensikten er å samle data om ulvene som lever på den norske siden av grensa.

Ulvebestanden skal overvåkes utover vinteren Foto Jan Arne Dammen
Ulvebestanden skal overvåkes utover vinteren Foto Jan Arne Dammen

– Vi har overtatt det totale ansvaret for feltarbeidet i Nasjonalt overvåkingsprogram for store rovdyr. Dette arbeidet følger vi opp framover, sier avdelingsdirektør Pål Prestrud i Statens naturoppsyn i en pressemelding.

Avdelingsdirektør Pål Prestrud i Statens naturoppsyn
Avdelingsdirektør Pål Prestrud i Statens naturoppsyn
Nei til lisensjakt

Miljødirektoratets feltpersonell i SNO hadde beredskap for å kunne kontrollere skuddplasser i tilfelle lisensjakt på ulv fra 1. januar. Selv om Klima- og miljødepartementet sa nei til lisensfelling av inntil 32 ulv i de fire ulverevirene der rovviltnemndene tidligere i år vedtok å åpne for felling, vil SNO ha mannskap i områdene.
– Nå vil vi konsentrere oss om å gjøre en best mulig jobb med overvåkingen, for å bidra til å få mest mulig kunnskap om ulvene, sier Prestrud.

SNO samler inn data om DNA, kjønn, vekt og alder. Informasjonen blir lagt i et datalager med informasjon om rovvilt. Det meste av innholdet er tilgjengelig for alle interesserte. SNO overvåker selv store deler av områdene, og kjøper tjenester av Høgskolen i Hedmark i noen revir.

Ulvebestanden skal overvåkes utover vinteren Foto Jan Arne Dammen
Ulvebestanden skal overvåkes utover vinteren Foto Jan Arne Dammen

Skandinavisk ulv
Den opprinnelige ulvestammen i Skandinavia døde ut i løpet av 1960-årene. Dagens bestand stammer fra tre ulver av finsk-russisk opprinnelse som etablerte seg i Sør-Skandinavia på 1980- og 90-tallet – i tillegg til nye ulver kom vinteren 2006-2007 og to i 2013. Den skandinaviske ulven er derfor i nær slekt, og er regnet som kritisk truet i Norge.

Datalageret Rovbase 
Les mer på Miljøsatus

Tidligere artikler Høyre for ulv   Skyt flere ulv

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × one =