Har kols, -ble nektet flyreise til Norge

Jan Fjeldseth kols foto jan arne dammen
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/0/3/langsveien.no/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 1884

 

Jan Fjeldseth fra Nedre Eiker har sykdommen kols og er avhengig av oksygen, men ble nektet flyreise tilbake til Norge fra Kreta. Noe som medførte store problemer og ekstra utgifter.

Jan Fjelstad foto jan arne dammen

Jan Fjeldseth hjemme i hagen med den ubrukelige beholderen han måtte kjøpe.

Frratatt utsyr

Oksygenbeholderen han benyttet var av en type flyselskapet har godkjent. Han fløy også med samme selskap fra Norge og hadde ikke problemer ved utreise. Det var etter at ferieoppholdet var slutt problemene oppsto ved innsjekkingen på Chania Airport på Kreta.

Selv med papirer som fortalte at han var avhengig av oksygen på reisen, var det nei. Guidene prøvde å hjelpe til, men ble avvist. Han ble fratatt fem beholdere i bagasjen, men fikk beholde en til han hadde fått tak i en beholder av en annen type. En type som ikke lar seg fylle i Norge.

 

–  Da de ville beslaglegge utstyret ble jeg redd, men jeg fikk beholde en inntil videre. Utstyret som de påla meg å kjøpe kostet ca. 4000.- kroner og veide 5 kg. Den tunge beholderen måtte jeg bære med meg rundt, noe som begrenset bevegelsesfriheten min. I tillegg til dette kom ekstra hotellopphold, flere legebesøk, taxi og mat, sier han.

Han har søkt om å få dekket dette via reiseforsikringen, men har fortsatt ikke fått noe tilbakemelding.

 

Fly med oksygen

Vi kontakter Erik Asteberg hos MEDITEK medisinsk utstyr AS. Hvilke regler gjelder og hva man bør gjøre når man skal reise utenlands med oksygen?

– Man kan lett gå seg vill da flyselskapene har ulike regler med hensyn til bruk av oksygen om bord. Vi har en egen avdeling i Meditek som kan bistå både oksygenbrukere og sykehuspersonell innenfor dette feltet, sier Erik Asteberg.

 

Formidler

Sykehus og/eller oksygenbrukeren kan kontakte Meditek direkte for assistanse før og under utenlandsreisen. De bistår med søknader, teknisk dokumentasjon etc. utlån og formidling av oksygenutstyr. På grunn av ulike regler innhenter Meditek derfor alltid en forhåndsgodkjenning fra flyselskapet/-ene, dersom oksygenutstyret skal brukes om bord.

– Personer som skal reise med oksygen anbefales å ta kontakt med oss. Man fyller ut et søknadsskjema og sender dette til Medietek. Det skal inneholde opplysninger som: navn, adresse, reisedatoer, osv. Legeattest, som viser oksygenbehovet, legges ved. Det kan også være fornuftig å ta med en legeattest på engelsk, samt utstyrsteknisk dokumentasjon på reisen, forteller Erik Asteberg.

 

Lovfestet rett

– Utgangspunktet er at en person med et dokumentert behov for oksygen har en lovfestet rett (Lov om folketrygd) til å få dekket kostander som følger av oksygenbehandling i utlandet. Det gjelder også for personer som kun har behov for oksygen om bord på fly.

Er du avhengig av oksygen og skal ut å fly, ta kontakt i god tid med Meditek. Tlf.: 38098900 eller e-post: reise@meditek.no

Foto og tekst: Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 × 2 =