Utvandring fra Valdres med Terje Mikael Hasle Joranger.

Terje Mikael Hasle Joranger.

Vennelaget for Valdres folkemuseum arrangerte foredrag om utvandringen til Amerika med Terje Mikael Hasle Joranger torsdag 12. oktober på Valdres folkemuseum. Terje Mikael Hasle Joranger er en av norges aller fremste innen emnet, og da spesielt utvandringen fra Valdres, hvor han sjøl har både dype og gode røtter i Sør-Aurdal og bygda Reinli. (les mer om han i bunn av artikkelen)

Godt over 100 tilhører hadde tatt plass i festsalen på museet og det blei ei særdeles lærerik kveldsstund, med den kunnskapsrike  mannen med utdanning som dr.art. i historie frå Universitetet i Oslo. Helt unikt var den solide informasjonene han kom med ang. de forskjellige som utvandre og hvorfor de dro.

 Terje Mikael Hasle Joranger Foto Roy Myrland
Solid arbeid er lagt ned gjennom mange år både i Amerika og her hjemme for å kartlegge og dokumentere utvandringen

 

Karen Strand fra Beito var også på Valdres folkemuseum. Hun har skrevet bok om utvandringen fra Øvre Valdres i årene 1881-1924. Boka er basert på “amerikabrev” og erindringer. Sist vinter blei boka oversatt til engelsk og er nå å få kjøpt i museumsbutikken og bokhandlere i Valdres.
-Det er ikke plass til dere her..

Overbefolkning og dårlige tider her hjemme gjorde sitt til at det var flere bølger med utvandring fra Norge og Valdres til Amerika. Noen reiste også til Australia. De som dro kom stort sett fra gårder og bruk og det var i landbruket mesteparten etablerte seg da de kom over. Fattigkassa var også med og bidrog til å få folk avgårde til et nytt land og framtid.

En litt spesiell greie med utvandringen fra Valdres var delingen på sør- og nord-Valdres. Dette skillet gikk ved Leira og elvene Åbjøra og Leira var grensen. De fra nord og sør bosatte seg forskjellige steder i midtvesten og ofte samlet de seg i “bygdelag”. Dette er ikke ulikt hvordan dagens migrasjon foregår ved at folk ofte reiser til/kontakter kjente eller familie som førstepunkt i det nye landet, for så lærer seg språk og få arbeid videre, fortalte Terje Mikael Hasle Joranger

“Push” og “pull” faktorene, altså hvorfor folk reiste fra og hvorfor de dro til, blei nøye forklart og eksemplene var mange i foredraget. En annen ting som bør trekkes fram fra den grundige forklaringen var hvordan det var (og kanskje fortsatt er red. anm.) , at  det var kvinnene som tok vare på og beholdt den norske kulturen med språket og maten som de viktigste båndene.

I foredraget var det også plass til litt om hva som kom tilbake fra Amerika. Brever, fortellinger og penger- Bl.a. fikk Reinli kirke  tilsendt(!) sin klokkestøpul fra amerika og Heensåsen kyrkje i Vang blei bygd av norskamerikaneren Erik Eriksen Mo.

Foredrag utvandring til amerika valdres folkemuseum Terje Mikael Hasle Joranger Foto Roy Myrland

(Krisatians amt =Oppland) Red.anm.

Leder i vennelaget for Valdres folkemuseum, Aud Søyland, ledet den “åpne mikrofonen” etter foredraget. Publikum stilte mange og gode spørsmål om emnet og fikk svar etter foredraget.

 

Terje Mikael Hasle Joranger.
Fra venstre: Liv Ulsaker, Sidsel Røine, Ingun Kompen, leder i  vennelaget for Valdres folkemuseum Aud Søyland, Anne Marit Noraker og Ole Ness. Foran sitter foredragsholderen Terje Mikael Hasle Joranger. Foto: Roy Myrland/www.langsveien.no

Om Terje Mikael Hasle Joranger skrives på Valdresmusea sin side: -Han er utdanna dr.art. i historie frå Universitetet i Oslo med temaet migrasjon og etnisitet. Joranger har vore tilsett ved Saint Olaf College i Minnesota, USA i samband med eit forskingsprosjekt om dagens norskamerikanarar. Dessutan har han skrive fleire fagartiklar om norsk immigrasjon til USA og tilpasninga til det amerikanske samfunnet. For tida arbeider han med ei bok om danninga av ein norskamerikansk identitet. Joranger har vore leiar i NAHA-Norway, Det norskamerikanske historielaget i Noreg. Han arbeider i undervisningssektoren og har m.a. vore tilsett som lærar ved Valdres vidaregåande skule. Joranger er oppvaksen i Oslo, og eig slektsgarden på morsida i Reinli. 

 

Foto og tekst: Roy Myrland 13.03.17

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 − five =