Spesiell Finnmarks-opplevelse: Yukigassen!

Yukigassen Vardø Lånemegleren Foto: Kjetil Sund, Knut Ramleth

 

Ordet ‘Yukigassen’ er kanskje ikke et ord som som vekker noen umiddelbar gjenkjennelse hos mange her til lands, men faktum er at det er et av de morsomste og merkeligste arrangementene som finnes!

Selv om du ikke kjenner til ordet ‘Yukigassen’ så kjenner du nok til ordet ‘snøballkrig’? Det er akkurat dét Yukigassen dreier seg om, og den årlige snøballkonkurransen med det merkelige navnet avholdes ved Vardøhus Festning – i år er det lek og moro fra 7. – 11 mars!

Hvis du/dere behøver finansiering for å betale turen kan dere låne penger hos Lånemegleren. (Representativt låneeksempel: eff.rente 17,89%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 900, totalt 96.030.).

Lånemegleren har også en søsterside i Sverige, og også der arrangeres Yukigassen.

 

Yukigassen Vardø Finnmark Lånemegleren Foto: Kjetil Sund, Knut Ramleth

Litt mer om Yukigassen

Vi snakker altså om en vaskekte snøballkrig, men det er allikevel helt klare regler å forholde seg til for de som deltar. Dette snøballspillet kom til Vardø fra Sobetsu i Japan – derav navnet Yukigassen. Man utviklet denne ‘sporten’ der og vardøværingene ble kjent med spillet i 1996.

De lot ikke tiden gå fra seg og det første mesterskapet, for ja – det er nemlig et Nordisk mesterskap, ble arrangert i 1997.

For å sette ting litt i perspektiv: spillet er superpopulært i Japan og der finnes det altså over 1000 lag og 10.000 spillere, i følge nettsidene til Yukigassen Norway.

Der spiller man i en serie og et sluttspill – og det hele ender med et verdensmesterskap!

Vardø har tatt vare på muligheten de har fått og i 2017 stilte det totalt 33 lag. Man var også såpass smart at man etablerte en forening som sikret seg rettighetene til å markedsføre og utvikle denne sporten i Norge. Man jobber derfor med å spre denne festlige sporten til andre steder i Norge.

Hva må til for å være med?
For å delta i Yukigassen trenger man bare å snekre sammen et lag som har lyst til å være med på moroa. Noen tar det naturligvis mer seriøst enn andre, men stemningen er løssluppen og det hele er veldig hyggelig. Er man en vennegjeng som har lyst til å være med, ja, så gjør man det. Man kan kalle seg absolutt hva man vil, og det skorter ikke på kreativiteten på lagnavnene – for å si det slik.

Det skal være 10 spillere på et lag, og man er 7 på banen og 1 kaptein på sidelinjen. Det skal også være minst 3 av hvert kjønn på banen.

Hvordan spiller man?
Det er som sagt helt klare regler som gjelder når man spiller Yukigassen og man har en bane som er 10 x 40 meter. Det er satt opp forskjellige hindere ute på banen som man kan gjemme seg bak, og man har spillere som er forsvarsspillere og angrepsspillere. Angrepsspillerene kan ikke bevege seg bak forsvarslinja og man må derfor fores med snøballer av forsvarsspillene. Treffer man en motstander må denne forlate banen. Målet er å stjele flagget til motstanderen som står ved deres forsvarslinje. Det er best av tre omganger som gjelder og hver omgang varer i 3 minutter.

Man har totalt 90 snøballer som kan brukes i hver av omgangene og lagene er selv ansvarlige for å lage disse. Dette fikser man i et telt hvor det er snøballpresser tilgjengelig.

Man spiller også med beskyttelseshjelmer, og dette er helt nødvendig ettersom det aldri er spesielt godt å få en knallhards snøball i hodet. Det kan fort gå fra lek til alvor for mange deltakere, så her gjelder det å følge med!

Yukigassen opererer med en maksimal grense på 36 lag og det koster 2.000 kroner å melde seg opp.

Hvis du ønsker en skikkelig actionfylt helg men mye moro er det ingen tvil: Yukigassen er noe som du virkelig vil komme til å like.

Husk på at det også er flere andre arrangementer disse dagene i Vardø, og det er aldri et kjedelig øyeblikk i vente!

 

Denne artikkelen er skrevet av STK finans for Lånemegleren

Yukigassen Vardø Finnmark Lånemegleren Langsveein.no


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 + eleven =