Målprisen til stumfilm som nå er på Valdresdialekt!

Målprisen til stumfilm som nå er på Valdresdialekt!

Målprisen fra Valdres Mållag ble delt ut under festkvelden etter årsmøte 18. mars i Rogne i Øystre Slidre.  Festkveldens høydepunkt var utdelingen  av målprisen til Kalle Fürst og resten av de involverte i relanseringen av filmen “Trollelgen” fra 1927.

Målprisvinnere på bildet over fra venstre sammen med lederen i Valdres Mållag: Gaute Lein Ausrød fra Staut. Reidun Borgny Dølehuset, leder i Valdres Mållag. Ørnulf Juvkam Dyve i Staut og Kalle Fürst. Skuespiller og forteller Cato Skimten Storengen var ikke tilstede p.g.a. jobb.

Kalle Fürst fikk Valdres mållag sin målpris 2018 forf filmen trollelgen av mikkel fønhus. Foto Roy Myrland

Målprisen fra Valdres Mållag i 2018 gikk til NRK legenden Kalle Fürst (les om hans programmer her) og hans team rundt relanseringen av stumfilmen “Trollelgen” fra 1927. Kalle Fürst har redigert og satt “lydkulisser” til filmen, som ble fritt laget ut fra bøkene “Trollelgen” og “Skoggangsmann” i Mikkjel Fønhus sitt univers i 1928. Fürst viser med all tydelighet at  filmen er mye mere enn en regijobb for han.  Kalle Fürst sin kjærlighet og nærhet til Valdres, valdresmusikken og -dialekta kom tydelig fram i filmen, som ble vist som avslutning på festkvelden.

Ørnulf Juvkam Dyve og Gaute Lein Ausrød fra Staut var en bærende og viktig del av musikken og hele prosjektet, fortalte Kalle Fürst. Ørnulf Juvkam Dyve satt spesielt stor pris på å få være med på å tonesette den nye Trollelgen filmen. -Mikkel Fønhus var Sør-Aurdøl og det er jeg også. Det å får være med på dette snaut 100 år etter at historien ble skrevet er spesielt moro, fortalte han etter utdelingen.

Gaute Lein Ausrød sin sang og tolkning av sangtekstene i filmen er helt unik. Hans stemmeprakt og bruk av valdresdialekta er storartet og forsterker fortellingen på en flott måte.

Når så skuespiller Cato Skimten Storengen leser tekster og er fortelleren i filmen, med en dialekt og fortellermagi som få andre har, er det vel fortjent heder og ære til hele dette prosjektet. Helt i bunn av artikkelen kan du lese leder i Valdres Mållag, Reidun Borgny Dølehuset sin tale til Målprisvinnerne.

Mange av gjestene i salen denne festkvelden var unge skribenter og deres foresatte. De var spente på premiering i skrivekonkurransen som har pågått i Valdresskolene. Totalt var det 9 elever som blei blei premiert for sine nynorksfortellinger .

I klassen for de yngste trinnene var det “Grantreet”  som var stikkordet. På mellomtrinnet var det “Heimstaden min i 2050” det skulle skrives rundt og de eldste elevene skulle skrive rundt stikkordet “Blogg”.

Vinnere i Valdres Mållag sin skivekonkurranse 2018 som hadde 255 deltagere . Foran fra venstre står. Eskil Lisjordet, Vestre Slidre. Mads Hålien, Vestre Slidre. Bak fra venstre står. Sigurd Andris Sørengen, fra Vestre Slidre.  Maja Rying, Vestre Slidre.  Kathrine Solly Tjernslien.,Vestre Slidre. Tobias Hilemen Sørlibråten fra Nord Aurdal og Håkon Rye, som også er fra Nord Aurdal. Marie Bergene, Etnedal og Julie Hovde  fikk også vel fortjent premiering, men var ikke tilstede da bildet ble tatt. Ps. Det var ikke bare det at de unge kunne skrive, de leste også opp sine tekster på imponerende vis, for tilhørerene i salen.

Fest uten årer og solide gevinster er møte!

Karin Skimten Lie (til venstre på bildet) er mor til Cato Skimten Storengen og tok i mot prisen på vegne av sin sønn.

Ørnul Juvkam Dyve og Gaute Lein Ausrød fortalte om og framførte shantyen “Privat rennestein”. Les gjerne teksten på lenken under.

http://grammofon.no/utgivelser/teksten/Privat+rennestein/164/1596

Hør sangen fra STAUT albumet St. Peppersby her. https://youtu.be/Qc0jGVzClfM?t=13m28s

Publikum

Keramikkfat til, gradestokker og bøker til prosjektet.

Under følger Redidun Borgny Dølehuset sin håndskreven tale til vinnerne. Og, har du førstsett og lest så langt (uten å  betale eller ha “plussabonement” journ. anm.) , så klikk her! -Der kan du melde deg inn og støtte saken med å ta vare på alle våres flotte dialekter og bevare nynorskbruken i Norge.

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 − 15 =