En sommer er over – klokka settes i vintermodus

En sommer er over - klokka settes i vintermodus

Sommeren er over, høstmørket senker seg og klokka skal stilles. Søndag 28. oktober klokka 03 skrur vi tiden en time tilbake, mot sommeren. Det betyr at vi får det noe lysere på morgenen og det blir desto fortere mørkt om kvelden. Ikke alle er fornøyd med dette og i år kan det være siste gangen.

En time ekstra

– Natt til søndag får alle én time ekstra. Denne timen bør alle bruke godt, det kan nemlig bli siste gangen du får denne sjansen, sier tidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Som ansvarlig statsråd for Justervesenet, har næringsministeren full kontroll på tiden. Justervesenets atomur avviker mindre enn 0,1 mikrosekund fra UTC – verdens felles tidsskala.
– Dette er noe som vekker engasjement hos veldig mange. Det engasjerer både småbarnsforeldre, som meg selv, og folk som er spesielt opptatt av søvn. I tillegg har man større ting, som produktiviteten i samfunnet. Det er mange meninger om tradisjonen med å stille klokka, sier han.

EU vil slutte å stille klokka

Norge har hatt samme sommertid som EU-landene siden 1996. I løpet av 2019 kan det faktisk bli slutt på å stille klokka. EU har nemlig foreslått å oppheve sommertidsdirektivet. Direktivet styrer tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid og er felles for landene i EØS-området.

– Det blir spennende å se hva EU lander på. Nå skal vi også vurdere det. Uansett vil dette påvirke oss. Norge er avhengig av handel med andre EU-land og det er generelt en fordel for næringslivet at vi har samme tid som nabolandene, sier Røe Isaksen.

I EU er forslaget sendt fra Kommisjonen til Parlamentet og Rådet for behandling. Kommisjonen foreslår at forslaget skal tre i kraft innen 1. april 2019. Hvis vi velger sommertid som normaltid stiller vi klokka siste gang 31. mars 2019. Hvis vi velger vintertid som normaltid stiller vi klokka siste gang 27. oktober 2019.

Huskeregel: Klokka stilles alltid mot sommeren.

Av Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

two + fifteen =