Gode kulturopplevelser for alle – Tilgjengelighetsmerket lansert

Gode kulturopplevelser for alle - Tilgjengelighetsmerket lansert

Mandag 10. desember ble Tilgjengelighetsmerket for kulturarrangører lansert. Merket viser vei til kulturarrangementer som er tilgjengelige for mennesker med nedsatt funksjonsevne og gjør det enklere for arrangører å jobbe systematisk med tilgjengelighet.

Konkurransefortrinn

Ved hjelp av Tilgjengelighetsmerket blir det nå enklere å finne god informasjon om tilgjengelighet på kulturarrangementer, samtidig som merket gir et konkurransefortrinn til sertifiserte arrangører når de skal selge billetter og rekruttere frivillige.
Over en tredjedel av Norges befolkning har en funksjonsnedsettelse og det kan ofte være vanskelig å finne tilstrekkelig informasjon om tilgjengelighet på kulturarrangementer. Forskning viser at mennesker med nedsatt funksjonsevne deltar mindre på kulturarrangementer, samtidig som arrangører ikke får utnyttet sitt fulle potensiale.

Se etter en av disse skiltene.
FFO positive

Seniorrådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Cato Lie, er svært positiv til lanseringen da Tilgjengelighetsmerket bidrar konkret til nedbygging av samfunnsskapte barrierer for funksjonshemmede og hindrer at det skapes nye.
– Dette er i tråd med Lov om likestilling- og diskriminering, og vi håper at bruken av merket vil gjøre det enklere for flere å delta aktivt i kulturlivet, sier Lie.

Bra for alle

Interesseorganisasjonen Norske Konsertarrangører står bak satsningen og har jobbet med tilgjengelighet på kulturarrangementer siden 2014. Underveis i prosessen har nærmere 30 arrangører fått opplæring, det har blitt publisert en håndbok om temaet, og nå lanseres Tilgjengelighetsmerket, som flere arrangører allerede har begynt å ta i bruk.
– Tilgjengelighet handler om menneskelig mangfold, inkludering og like muligheter til deltakelse for alle. Det som er nødvendig for noen, er bra for alle, sier prosjektleder i Norske Konsertarrangører, Berit Vordal i en pressemelding.

Mandag 10. desember ble Tilgjengelighetsmerket lansert. Fra venstre: prosjektleder i NKA, Berit Vordal, seniorrådgiver i FFO, Cato Lie og daglig leder i NKA, Tone Østerdal. Foto: Andreas Feen Sørensen

Av Jan Arne Dammen

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × 3 =