LHL-sykehuset Gardermoen – vil ha fastlegene med på å kutte helsekøene

LHL-sykehuset Gardermoen - vil ha fastlegene med på å kutte helsekøene

I januar sendte LHL-sykehuset Gardermoen ut brev til 1650 fastleger i Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland og Østfold for å få ned sykehuskøene på Østlandet.

Kort ventetid

LHL-sykehuset Gardermoen har såkalt somatisk ytelsesavtale med Helse Sør-Øst med vurderingsrett innen søvnbehandling med CPAP tilpasning, innen fot- og håndkirurgi og for behandling av åreknuter (varicer). Her gjelder kort ventetid og kun offentlig egenandel. Henvisning kan sendes direkte fra fastlegen til LHL-sykehuset Gardermoen.
– Vi opplever at mange fastleger ikke vet at de kan henvise sine pasienter direkte til LHL-sykehuset Gardermoen innen en rekke behandlinger, fremfor å henvise til helsekøer og ventetid, sier Martin Steen, kommunikasjonssjef i LHL.

Eksempelvis på A-hus er det 40 ukers ventetid for søvnutredning, og ytterligere 26 ukers ventetid på søvnbehandling. LHL-sykehuset kan ta imot søvnpasienter til utredning og behandling innen få dager.
– Det er viktig at fastlegene oppdaterer adresseregisteret sitt og søker på LHL-sykehuset Gardermoen, sier Martin Steen.

Fritt behandlingsvalg

Ordningen fritt behandlingsvalg ble innført 1. november 2015. Den innebærer at pasienter får mulighet til å velge hvor de ønsker å motta behandling, både i det offentlige og blant godkjente private virksomheter.
– Vi opplever også at mange pasienter ikke er klar over at de kan velge LHL-sykehuset Gardermoen under ordningen fritt behandlingsvalg, for å få raskere behandling. En pasient som har fått time på et sykehus, kan etter 10 dager selv velge et alternativt sykehus med ledig kapasitet. Det virker som det er litt sånn lua i hånda-mentalitet. Det er viktig at pasientene er klar over sine rettigheter og bruker dem aktivt, sier Martin Steen.

LHL-sykehuset Gardermoen

Det splitter nye LHL-sykehuset Gardermoen som ble åpnet i juni 2018 er eid av pasientene selv. LHL er både en pasientorganisasjon med 54 000 medlemmer og leverandør av helsetjenester. LHL har eksistert i 75 år og er en ideell organisasjon som ikke tar utbytte.

Les om LHL-sykehusets guide til raskere behandling 

Fra åpningen av LHL-sykehuset Gardermoen 7.juni 2018:

Stortingspresidenten åpnet LHL-sykehuset Gardermoen – Gardermoen Campus

Av Jan Arne Dammen

LHL Buskerud Bladet Vårt


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

five × 1 =