Advarer mot å spise fisk fra Tyrifjorden – høye nivåer av miljøgifter

Advarer mot å spise fisk fra Tyrifjorden - høye nivåer av miljøgifter

Nye undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av perfluorerte stoffer flere steder, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

– Det er bekymringsfullt at denne gruppen miljøgifter er funnet på så mange steder i Tyrifjorden og med uakseptable høye nivåer i enkelte fiskearter. I tillegg til å ha negative effekter på mennesker, kan PFAS også skade miljøet og økosystemer. Disse miljøgiftene brytes ikke ned i miljøet, og hoper seg opp i levende organismer og i næringskjeden, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Fraråder å spise abbor og gjedde

Ikke spis abbor fra Tyrifjorden og fra Randselva (ved den nedlagte papiremballasjefabrikken på Viul) videre til Storelva og til Tyrifjorden siden den inneholder nivåer av stoffet PFOS som kan gi en økt risiko for helseskade.
Ikke spis gjedde fra Randselva ved den nedlagte papiremballasjefabrikken på Viul siden den inneholder nivåer av stoffet PFOS som kan gi en økt risiko for helseskade.

Nivået som er funnet i fisk fra Tyrifjorden er ikke akutt giftig, men samler seg opp i kroppen over tid fordi det tar lang tid for kroppen å kvitte seg med dem. Foto Jan Arne Dammen
PFOS kan gi negative helseeffekter

PFOS og lignende stoffer har blitt brukt i en lang rekke produkter pga. sine vann-, fett- og smussavstøtende egenskaper. Stoffene har blitt brukt i brannskum, slippbelegg i stekepanner, impregnering av tekstiler, kosmetikk, maling og enkelte typer skismurning.
Alle blir derfor til en viss grad eksponert for disse stoffene siden de er i mange forskjellige produkter og fordi de brytes sakte ned i naturen.

Dersom man inntar for store mengder PFOS over tid, kan dette føre til negative helseeffekter som forhøyet kolesterol, påvirkning av leverfunksjon, redusert effekt av vaksiner hos barn og redusert fødselsvekt. Det er derfor viktig at man begrenser inntaket av matvarer som inneholder høye konsentrasjoner.

Fakta om PFOS

Mer info på Miljødirektoratet.no

Jan Arne Dammen

Nivået som er funnet i fisk fra Tyrifjorden er ikke akutt giftig, men samler seg opp i kroppen over tid fordi det tar lang tid for kroppen å kvitte seg med dem. Foto Jan Arne Dammen

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twenty + 14 =