Til seters, til seters med sau, geit, ku og hest!

Til seters, til seters med sau, geit, ku og hest!

Husdyrene i fjellbygdene lengter nå til setre og støler for å kunne beite fritt på frodig utmarksbeite.


Det gjør eierne deres også, som nå kjører lassevis med dyr til fjells. Våren kommer seint opp mot 1000 moh., men nå er det mat for de firbeinte i frodig nysprunget lauv og med kraftfulle grasspirer som strekker seg mot det livgivende lyset.

I Rogne i Øystre Slidre gjør Anne Fnnbråten og Morten Steinsrud på Valstad gård (bildet over) sauflokken klar for opplessing på henger og seinere slipp «aust i fjellet».  Det skjer ved Sørre Trøllåsen inne i grenseområdet mot Nord Aurdal kommune, der er det et bølgende «mykt» terreng og kraftig godt og variert sauebeite.

Anne Finnbråten forteller at det å gi dyrene kur mot innvolsorm og snyltere nå før slipp gir god økonomi til høsten, når slaktevektene kommer. Det gjøres ved å gi dyrene en «kjøredramm» med markur rett før avreiese. Morten Steinsrud har flere toppdresserte hunder som han bruke i jobben med sauene. Gjeting og tilsyn er «lykka i livet» for hundene når de får jobbe med sauen i terrenget, under Mortens korte og konsise bekjeder

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 × one =