Døgnet hadde 30 timer og han jobbet i 32 av de.

Døgnet hadde 30 timer og han jobbet i 32 av de.

Det blir fort litt lange dager og netter når vinterforet sikres. -Da er klokka godt gjømt og timer telles ikke i slåttonna. Det kan Agnar Bakken (bildet over) i Skrautvål alt om. Ps. «Bonusvideo fra arkivet i bunn av artikkelen)

Klikk gjerne her for å bidra og få tilgang til alle artiklene på Langsveien.no. Det koster kun kr. 1,- pr. dag.

Slåtten kunne vare ukesvis i «steinalderen». Svette, slit og mye morro, ble til tørt høy som ble lagret i låver og utløer. I dag får fortsatt graset tørke litt på bakken, før det blir ranket sammen og presset til rundballer. Høyonna som før varte i uker blir nå unnagjort på noen timer eller få dager når maskinene gjør den grøvste jobben og «vår Herre» er positiv med været.

Selv om maskinene gjør den største joben kreves det solid arbeidsinnsats for å berge foret nå også. Agnar Bakken i Skrautvål jobbet døgnet rundt (og litt til) nå. Drøyt 170 rundballer pakket han på gården sin det siste drøye døgnet! Han fikk hjelp med å få de ferske rundballene fraktet hjem i tunet i sommernatta.

Nyslått og lett tørket høy på Gladheim gård i Skrautvål i ranker og klar for at pressa kommer.

 

De nypressa forballene må raskt pakkes lufttett for å hindre varmgang.

Det var  Jon Gladheim (bildet over) og Audun Magnus Bakken som hjalp til med hardkjøret og fraktet forballene til pakkemaskin fra to gårder. Dermed slipper Agnar Bakken å bekymre seg for å hente for under dyp snø og på speilglatte veier til vinteren.

Videoen under er fra en av gangene Agnar Bakken var i Vikersundbakken for mange, mange år siden.

 

 

 

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

14 − five =