Det er Herman denne gang!

Det er Herman denne gang!

Rett ved Hotel Wassilioff i Stavern finner vi en byste av Herman Wildenvey utført av Ørnulf Bast. 20. juli kan vi feire dikterens bursdag. Det er Hermann denne gang. Sjøl om det er over seksti år siden Wildenvey døde er han fortsatt med oss gjennom hans omfattende forfatterskap.

(Video med Herman Wildevey som leser to dikt i bunn av artikkelen)

Herman Wildenvey er etter sigende vår mest leste og mest siterte dikter i forrige århundre. Her i distriktet er det flere som med stor innlevelse fortsatt kan deklamere hans dikt utenat. Det starta allerede som syttenåring med diktsamlinga «Campanula», utgitt under sitt døpenavn Herman Portaas. Det var imidlertid med «Disse vers er ville vekster i en sommer drysset hen» Wildenvey kom slentrende inn i norsk kulturliv og ble der livet ut da diktsamlinga «Nyinger» ble utgitt rett før jul i 1907.  Seinere skulle det komme mer enn førti utgivelser signert Herman Wildenvey. Med sin elegante og hverdagslige penneføring ble den unge poeten svært populær for sin poesi. Etter hvert også for sin omfattende virksomhet som oppleser og kåsør for et breidt publikum. Årvisst med Kong Haakon i salen. Wildenvey var rett og slett en kjendis.

Blant utmerkelser og hedersbevisninger ble Wildenvey tildelt Statens kunstnerlønn fra 1931. Gyldendals æres legat i 1935, Doblaugprisen i 1955 og Kommandør av St. Olavs Orden i 1955. Han ble gravlagt i Æreslunden på Vår Frelsers Gravlund i Oslo etter sin død i 1959. I 1986 hedra Posten dikteren på et frimerke.

Herman Wildenvey var fra Portåsen noen kilometer utafor Mjøndalen. Født i 1885. Han hadde en omflakkende tilværelse før han kunne flytte inn på Hergisheim i 1927 sammen med kona si Gisken. Der de bodde resten av sine liv. Historia kunne imidlertid ha vært annerledes. I 1904 dro han nemlig over til Amerika for å gå på presteseminar. Båten han reiste med gikk på grunn ved Rockall og 620 av 795 mennesker som var om bord drukna. Hermann ble redda og oppholdt seg i Statene noen år før han kom hjem våren 1907. Fikk jobb på Bjørkheim Hotel på Otta. Der la Wildenvey siste hånd på diktsamlinga «Nyinger». Tittelen skal visstnok den «klarsynte» Marcello Haugen ha påvirka den unge poeten til å bruke.

Første gang Herman Wildenvey kom til Larvik var under et kuropphold på Villa Farris i 1920. Fra 1923 oppholdt han seg mer eller mindre i Stavern. Vi i Larvik har all grunn til å være stolte av hans tilknytning til kommunen.  Wildenvey – Selskapet holdt det gående fra 1997 til 2014 og gjorde en stor innsats for å revitalisere Hermann Wildenveys forfatterskap og poesiens betydning for kulturell vekst. «Herman Wildenveys Poesipris» er delt ut til personer eller institusjoner fra 1996 til i dag. Det er en stor ære å bli tildelt prisen, som i dag består av en beskjeden pengesum, en plakett med et bronserelieff av Wildenvey. Vinneren får dessuten velge seg en diktinstallasjon som Poesiparken setter opp. I tillegg til et arrangement der Hanna Wildenvey tar imot i dikterhjemmet Hergisheim i Stavern.

20. juli er altså Herman Wildenveys fødselsdag. En måte å hedre hans minne på er å videreføre poesiprisen som bærer hans navn. Onsdag går flagget til topps for «det er Herman denne gang».

Olav Nordheim, Kjærkebygda i Larvik kommune

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 − 1 =