High Five – Bjørneparken leverer

High Five - Bjørneparken leverer

Fulle av spenning og forventing ruslet vi inn i Bjørneparken i Flå. Det første som møtte oss var noen gedigne skilpadder, før vi kom til Dinosaurene. Disse forhistoriske dyrene kjente de yngste navna på og hadde masse å fortelle om dem.

Foto Kristian Dammen Skjelvan

På vei opp til leopardene så vi bjørnene som døste i morgensola. Elgene sto å kikka forundra på alle disse turistene som tusla forbi. Sjølveste bamsene Rugg og Nora gikk på andre siden av veien, så her fikk vi oppleve dyra på nært hold.

Amurleopard

Spennende var det om vi skulle få se den sjeldne Amurleoparden. Dyrepasserne Hanne og Karin hadde ikke før tatt plass på foringsplassen før den ene dukket opp. Det var Igor, broren Zino holdt seg i bakgrunnen. Det var helt fantastisk å se dette store kattedyret på nært hold. Den krølla halen rundt treet for å holde seg fast da den strekte seg langt etter maten. Det blikket, den pelsen, helt fantastisk.

– Amurleoparden er et av de mest utrydningstruede kattedyrene i verden. Det vil si at hvis ikke vi gjør noe for å stoppe det, kan Amurleoparden forsvinne fra naturen i løpet av vår generasjon. De største truslene er krypskyting, ødeleggelse av habitat (både av mennesker og naturlige skogbranner), og lav genetisk variasjon. Amurleoparden det eneste store kattedyret som er godkjent til reintroduksjon fra dyreparker, for å få nye gener inn i bestanden. Fra en bestand som var på 35 dyr i 2007 har den i dag steget til over 100. Dette betyr derimot ikke at vi kan ta det med ro. Amurleoparden trenger fortsatt beskyttelse, og i framtiden vil den også trenge større leveområder slik at bestanden kan fortsette å vokse, ble vi fortalt under foringa.

Trym og Nora

Parken er godt tilrettelagt og bjørnene halvbrødrene Trym og Anton kan skues fra flere steder. Artig for store og små er det når de kom til foringsplassen for litt frokost, som besto av frukt og grønnsaker i dag. Veldig spennende og litt skummelt å gå under foringsplassen, der det er vinduer. Her får du virkelig nærkontakt med dette store sterke dyret.

Sjarmørene i parken må vel være revene som vi fikk bli med inn å mate. Det var nok dagens høydepunkt for de minste av oss. Sitrende av spenning satt ungene og ventet spent på reven. Reven kom, og til stor glede tok den maten fint ut av hendene deres.

Kongene i parken

Så var turen kommet til kongene i parken, ulvebrødrene Iglo og Isak. De har hele 30 000 kvm å boltre seg på, men når det er tid for foring kommer de luskende ned fjellsida. For de fleste er dette første gang de ser dette dyret i levende live. Dyrepasser Sondre har med seg ei bøtte med kjøtt og mens han forteller kaster ulven seg etter godsakene.


Fornøyde med disse naturopplevelsene, fikk vi også en fin teaterforestilling med Grisk & Gomle. Etter en velfortjent matbit i Bamsebua ble det en tur i Gyldenklo, som er Bjørneparkens egen berg- og dalbane. Parken har også et badeanlegg som vi får prøve neste gang, for hit må vi igjen.

Foto Kristian Dammen Skjelvan

På vei hjem måtte vi selvfølgelig innom Krokodilleland. Her var Pytonslanger, krokodiller og alligatorer i skjønn forening. Da var det bare å komme seg gjennom suvenirbutikken.

Rent og ryddig, hyggelige verter og maten var god og raskt servert.
Da var dagen gått, en trivelig og lærerik dag tett på ville dyr!

Bildeserie

Grisk & Gomle

Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken Kristian
Bjørneparken Kristian
Bjørneparken Kristian
Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken
Bjørneparken

Tekst og foto Jan Arne Dammen og Kristian Dammen Skjelvan

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × one =