Positiv utvikling for skogsfugl og rype

Positiv utvikling for skogsfugl og rype

Ferske tall fra Statskog viser en historisk sterk økning i rypebestanden i Nordland og Troms. Lenger sør i Norge varierer tallene mer.

Tellingene viser en klar hovedtrend

Det er bra med fugl og reproduksjonen er sterk på de fleste av Statskogs jaktområder.
– Med noen unntak, er det bra tall for hele landet. Den historiske økningen i nord indikerer at Statskogs modell for bærekraftig forvaltning fungerer, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget i en pressemelding.

Breisjøberget, som selv har doktorgrad i rypeforvaltning, mener stengte jaktområder og streng regulering da bestanden var lav kan ha vært avgjørende.
– Dette bidro til at vi beholdt en livskraftig bestand som nå øker, når forholdene ligger til rette for det i naturen, sier Breisjøberget.

Årlig kontroll av bestandene

Statskog bruker store ressurser på årlig kontroll av bestandene.
– Slik unngår vi å trykke bestandene for lavt med jakt i dårlige år, og kan trygt slippe til flere i gode år, sier Breisjøberget.

De siste ukene har statsforetaket fått rapporter fra tellinger langs mer enn 2 200 kilometer takstlinjer i nord og sør.
– Det er 400 kilometer mer enn i fjor. Dette er svært høyt i internasjonal sammenheng og gir oss et bedre kunnskapsgrunnlag enn vi noen gang har hatt, sier Breisjøberget.
Områder stenges for jakt dersom kyllingproduksjonen er for lav, og reguleres dersom jakttrykket er for høyt.

Fellingstall

I sesongen 2020-2021 ble det i Norge totalt felt 176 500 ryper, 9 490 storfugl og 18 180 orrfugl (SSB). Årets rype- og skogsfugljakt åpner 10. september.

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 − one =