Har du lyst på «spenstig» surkål til jul?

Har du lyst på "spenstig" surkål til jul?

Fermentering heter prosessen som i hundrevis av år har blitt brukt til å konservere fisk. Fermentering er også en glimrende måte å konservere grønsaker på.

Bildet over er fra nylig avholdt fermenteringskurs. Fra venstre: Berit Fjelltun, Solveig Gule, Kristin Bakke Lajord, Rigmor Tveit Orderdalen, Ragnhild Gilen og Kari Sandvik.

Mariska Kroeze-Pieterse (bildet) fra Åbjør i Nord-Aurdal, er en foregangskvinne når det gjelder å lære opp folk til å fermentere.

Nå til jul, er det populært å fermentere feks. kål forteller Mariska til nettavisa Langsveien.no. -Det eneste en trenger er reine glass, litt salt og en kniv/kjøkkenmaskin til å snitte kålen. Etter at kålen er snittet saltes den, for etter en kort stund bli «massert». Vannet vil da etterhvert komme ut. Den masserte kålen legges på glass, før væsken fra kålen helles over igjen. Glassene settes så i romtemperatur i 7-30 dager, med et klede over seg, avhengig av hvor sur kålen skal være. Kledet gjør at luften som lages under fermensterings-prosessen slippes ut og at innsekter eller andre uønskede ting ikke slipper til.  Mariska forteller videre at div krydder kan tilsettes om ønskelig og at om glassene settes kjølig så stopper prosessen og kålen kan lagres utover vinteren. Ønsker en  koke kålen er det bare å skylle av laken og servere fermentert kål til juleribba.

Ønsker du mere info. eller delta på kurs om fermentering har Mariska Kroeze-Pieterse denne siden du kan nå henne på: Mariskas Kostholdsveiledning Naturlig Sunt.

Likte du det du leste nå? -Bidra gjerne med din støtte, for å få tilgang til flere tilsvarende lokale artikler ved å abonnere her, eller klikke på et av bildene.  

Fotos: Foto: Mariska Kroeze-Pieterse

Tekst:Roy Myrland

28.11.22

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twenty − 12 =