Ny medisin kan redde liv – lansert i Norge

Ny medisin kan redde liv - lansert i Norge

I disse dager blir det reseptfrie legemiddelet Coxor lansert i Norge. Legemiddelet inneholder virkestoffet acetylsalisylsyre.

– Medisinen Coxor er en gammel medisin i ny innpakning for hurtigbehandling ved mistanke om hjerteinfarkt. Legemiddelet inneholder acetylsalisylsyre (ASA). ASA hemmer dannelsen av blodpropp og bidra til at blodforsyningen til hjerte blir opprettholdt, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk.

– Mistenker man hjerteinfarkt, ring 113 og rådfør deg med dem først, sier Hortemo.
Hvis det ikke er mulig å ringe 113 hvis du for eksempel mangler telefondekning, er det ikke farlig å ta legemiddelet selv om det viser seg at du ikke har hjerteinfarkt likevel.

Det nye med Coxor er at virkestoffet ligger i en kapsel i lokket. Ved å vri på lokket faller virkestoffet ned i en veske som kan drikkes. Ved et hjerteinfarkt med store smerter kan det være krevende og tygge tabletter og finne veske for å svelge tablettene. Når virkestoffet er oppløst tas det raskere opp i kroppen og gir derfor raskere effekt. I tillegg gir Coxor en dose på 300 mg.

– Legemiddelet bidrar til å hindre videre blodproppdannelse. Det kan bidra til at hjerteinfarkt blir mindre eller mindre alvorlig, sier Hortemo i Statens legemiddelverk.

Hortemo sier at Legemiddelverket ikke har noen offisiell anbefaling om at alle over 65 år bør gå til innkjøp av legemiddelet.
– Men det kan være en fordel å ha acetylsalisylsyre (ASA) tilgjengelig om man får hjerteinfarkt, sier han.

Anbefalt av LHL
Virkestoffet er acetylsalisylsyre. Dette virkestoffet finner vi f.eks. i Aspirin og Albyl-E. Acetylsalisylsyre er en såkalt blodplatehemmer.Foto Jan Arne Dammen

– Altfor mange dør av akutt hjerteinfarkt mens man venter på ambulansen. Ved bruk av Coxor kan flere overleve og det kan gi mindre skade på hjertemuskelen, sier generalsekretær i LHL Frode Jahren. Noen mennesker med astma er allergiske mot virkestoffet. Men, de aller fleste av oss tåler acetylsalisylsyre godt.

– Jeg har på vegne av LHL anbefalt våre LHLs målgrupper å kjøpe Coxor. Jeg vil selv gjøre det. Det som imidlertid er svært viktig at ved symptomer på hjerteinfarkt så skal du ringe 113. Legemidlet kan ikke erstatte medisinsk behandling på sykehus, men det kan være en god og viktig hjelp fram til ambulansen kommer, sier Frode Jahren.

Av Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

five × 5 =