Velkommen i hjorden.

Velkommen i hjorden.

Våren er en travel tid for saueeiere over hele landet, da det nærmer seg lamming.

«Cura med» (ref. halstablett) i sprøyta. -«Jordfar» Erland Thon gir lammet en «velkomstpjolter» slik at lammet får den livgivende råmelk i seg raskest mulig etter fødsel. Det kan noen ganger være vrient for lammet å få melka ut av juret på søya pga. av trange melkekanaler og lite krefter i et helt nyfødt lam. 

I Valdres skal det fødes ca 20 000 lam i løpet av våren, og hos Erland Thon i Holdalsfoss i Skrautvål er «vårens vakreste» i gang allerede. -Søyene lammer lett og lamma er raskt på beina og dyra får beite hjemme på gården før de slipper til fjells i begynnelsen av juni, forteller han etter å ha ønsket to nye velkommen i flokken.

For å sikre at flest mulig lam overlever, er mange saueeierne våkne 24/7 for å følge med på hver enkelt fødsel. Det er gode penger å tjene på hvert liv som blir reddet i lamminga, selv om denne perioden også være krevende og utfordrende for saueeierne.

Søyene tar det ikke så nøye når på døgnet de skal lamme, og derfor går sauerøkteren stort ett i en «lamming-døs» hele døgnet for å følge hver enkelt fødsel i tilfelle det skulle oppstå komplikasjoner. Det

Selv om lamming kan være en utfordrende og stressende tid for saueeierne, er det også en vakker tid med nyfødte lam som om noen uker løper rundt på jorden. For mange er det en påminnelse om at våren endelig er her, og at det er en ny start på livet.

Søya røkter nyfødt lam.
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

11 + 12 =