«Førerhundens dag 2023»

«Førerhundens dag 2023»

26. april markeres førerhundens dag. En ny spørreundersøkelse viser at annenhver nordmann ikke vet at førerhunder har fri. Sele på betyr, ikke forstyrr er på jobb. Når selen er av, har førerhunden fri.

Også førerhunden trenger pauser. Her sitter Runar og førerhunden koser seg på skogsturen. Foto Jan Arne Dammen

I Norge er det rundt 300 førerhunder som gjør en forskjell. Førerhunden er trent til å finne forskjellige holdepunkter i de miljøene den ferdes, f.eks. dører og seter. Den ser ikke forskjell på rødt eller grønt i fotgjengeroverganger. Det er brukeren som må vurdere når det er trygt å krysse veien.

Har førerhunden selen på, er den på jobb og skal ikke forstyrres. Når selen er av, har den fri.

Når vi møter en førerhund er det viktig at vi passerer på brukerens side, slik forstyrrer vi førerhunden minst. Gjør hverdagen lettere.

En god huskeregel at det alltid er lurt å spørre brukeren om det er i orden å hilse eller la sin egen hunden hilse, selv om førerhunden ikke er på jobb. Her møttes Runar Kvam og førerhunden Hope Lasse Stene og hunden Elise til en hyggelig prat. 

Runar Kvam med førerhunden Hope på vei til jobb. Foto Jan Arne Dammen

Norges Blindeforbund

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

fourteen + 15 =