Harepest påvist flere steder

Harepest påvist flere steder

Veterinærinstituttet har i løpet av august påvist harepest (tularemi) hos fem harer. Tre av harene kom fra Østfold og Follo, én fra Dovre og én fra Stor-Elvdal.

Påvisning av tularemi hos hare er et varsel om at bakterien finnes i området. Dette er spesielt viktig nå som vi nærmer oss jaktsesong. Det sier Malin Rokseth Reiten, fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Harepest kan også smitte til mennesker og forårsake sykdom

Ikke ta på en syk eller død hare. Man bør heller ikke drikke vann fra bekker eller andre usikre vannkilder i området. Følg rådene fra Folkehelseinstituttet.

Foto Jørgen Dammen Skjelvan

– Påvisning av tularemi hos hare gir grunn til å være på vakt mot sykdommen, og er et varsel om at bakterien finnes i området. Dette er spesielt viktig nå som vi nærmer oss jaktsesong. Så langt i år har vi påvist sykdommen i Rygge, Våler og Nordre Follo, samt i Stor-Elvdal og Dovre, sier Malin Rokseth Reiten, fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet.

Forekommer over hele landet

Harepest forekommer over hele landet, men er oftest påvist i Sør-Norge. De fleste tilfellene forekommer på ettersommeren og høsten, men sykdommen kan også dukke opp tidligere i sesongen. Harepestsesongen er vanligvis over når frosten kommer.
– En smittet hare blir svært syk og dør vanligvis etter noen få dager. Vi har mindre kunnskap om hvor sykdomsfremkallende denne bakterien er hos smågnagere og enkelte arter fungerer mest sannsynlig bare som smittereservoar, sier hun.

– Haren er normal lett på fot og typisk for syke harer er at de er treigere enn normalt. Likevel, rett etter de blir smittet kan de virke friske, forklarer Malin Rokseth Reiten..

Les rådene fra Folkehelseinstituttet

Harepest hos dyr.

– Kjæledyr og husdyr er relativt lite mottakelige for harepest, men hunder som smittes får normalt feber og lite matlyst i noen dager. De blir vanligvis ikke alvorlig syke og sykdomstegnene går som regel over i løpet av få dager. Likevel kan noen individer behøve behandling hos veterinær.

Malin Rokseth Reiten forklarer videre at man bør, i den grad det er mulig, ikke la hunder spise eller snuse på døde harer eller smågnagere. Mennesker som skal håndtere haren må gjøre dette forsvarlig og ta forhåndsregler for å forhindre smitte.

Finner du en død eller syk hare, ta kontakt med det lokale Mattilsynet, som gir råd om hvordan dyret skal håndteres videre. Mattilsynet vil i samråd med Veterinærinstituttet avgjøre om haren skal sendes til Veterinærinstituttet for undersøkelse.

For å påvise harepest må dyret obduseres. Deretter påvises bakterien i indre organer med en molekylærbiologisk metode (PCR).

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 − 4 =