Fremtiden er her nå. El-flyet kommet til Valdres.

Fremtiden er her nå. El-flyet kommet til Valdres.

Historisk El-flyankomst på Fagernes Lufthavn Leirin markerer det grønne skiftet i Valdres.

Det første el-flyet har kommet til Leirin Lufthavn Fagernes har satt en historisk milepæl i Valdres-regionen. Dette står som et tydelig tegn på at det grønne skiftet er i full gang også her.

Velkomstkomiteen til el-flyet og det grønne skiftet på Fagernes Lufthavn Leirin. Fra venstre: Ordfører Knut Arne Fjelltun. Svein Orderdalen, Valdres Flyklubb. Pilot og flyinstruktør Thomas Fredriksen. Leder av Valdres Flyklubb, Thorleif Ringsaker og redaktør Roy Myrland i nettavisa Langsveien.no.https://youtu.be/-9F7dl7ImxU?si=gNYoij4lCLrbLDbV

Disse står bak el-flyet.

Konsernsjef Abraham Foss sin kommentar om fremtidens luftfart her.

Både eksperter og politiske beslutningstakere er samstemte i at for å realisere det grønne skiftet, må luftfarten overgå til batteri- eller hydrogenbaserte drivstoffalternativer. Ankomsten av el-flyet til Fagernes Lufthavn Leirin den 26. august representerer en akselererende utvikling innen flyindustrien mot en mer miljøvennlig fremtid. Dette batteridrevne flyet, som ble transportert fra Voss til Valdres på en tilhenger grunnet dårlig vær, ble raskt montert av piloten og entusiastene i Valdres flyklubb.

Fra Venstre: Svein ORderdalen, Even Orderdalen, Einar Bratvold, Knut Berg, pilot Thomas Fredriksen, ordfører Knut Arne Fjelltun, leder av Valdres flyklubb Torleif Ringsaker og Jon Emil Sebuødegården Nordby.

El-flyet befinner seg nå på en nasjonal turné og mottas med både nysgjerrighet og glede. Ifølge piloten, Thomas Fredriksen, kan flytiden være opptil 50 minutter under optimale forhold, med begrenset stigning i høydemeter. Teoretisk sett kan flyet nå Gardermoen, gitt ideelle forhold. Flyets batterikapasitet er mindre enn i en elektrisk bil, og det lades fra et medbrakt anlegg for å sikre riktig mengde og styrke til kraftbehovet.

Stortingsrepresentant Erlend Larsen (H) sine tanker og meninger om fremtidens luftfart her.

Tekniske detaljer til flyet.

Piloten beskriver el-flyet som en smidig eller «glatt» maskin som glir elegant gjennom luften og lander jevnt. Dette medfører at flyet ikke synker like raskt mot bakken som tradisjonelle motorfly, men heller bruker en lengre avstand for å redusere farten før landing.

For de som ønsker å oppleve det selv, vil det være muligheter for korte flyturer den 28. og 29. august avhengig av værforhold og tilgjengelig kapasitet. Med den vellykkede ankomsten av el-flyet markerer Valdres-regionen en lovende retning mot en mer miljøvennlig og bærekraftig luftfart fremover.

Fotos: Thomas Fredriksen, Jon Emil Sebuødegården Nordby og Roy Myrland.

Tekst :Roy Myrland

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

sixteen + nineteen =