De solide fjellfolka i Jotunheimen.

De solide fjellfolka i Jotunheimen.

Det er et privilegium å få være med og oppleve arbeidet til de arbeissomme og solide fjellfolka i Jotunheimen.

I de majestetiske fjellområdene i Valdres, Jotunheimen og Gudbrandsdalen gjør reingjeterne og reinsdyrlagene en uvurderlig innsats for å ta vare på en av Norges eldste kulturer, som går helt tilbake til istiden.

Disse erfarne fjellfolkene forvalter fjellheimen på en bærekraftig måte, og de produserer mat, i de ofte utilgjengelige toppområdene. Vågå Tamrein A/S er et av lagene som samler flokkene sine og sorterer livdyr og slaktedyr på høsten. Det er på Valdresflye det skjer og slaktet blir der blir deretter  videreforedlet av Stensaas Reinsdyrslakteri på Røros.

Overgjeter Ola Vaagaasarøygard til høyre og artikkelforfatter Roy Myrland til venstre.

En sentral skikkelse i dette arbeidet er overgjeter Ola Vaagarasrøygard i Vågå Tamrein. Han planlegger og koordinerer innsatsen med å samle og drive dyrene mot Valdresflye. Hans erfaring og ledelse er avgjørende for å sikre effektivitet og at dyrevelferden er i fokus.

Felles for disse fjellfolkene er evnen til å trekke på tradisjonell kunnskap og samarbeid. Mange av dem har vært involvert i reindriftsnæringen gjennom flere generasjoner, noe som understreker deres engasjement for kulturen og livsstilen.

De er også bevisste på behovet for tilstrekkelig arbeidskraft under samlingen og sorteringen av reinsdyrene. Dette bidrar til best mulig dyrevelferd,  sikker og effektiv gjennomføring, og opprettholdelse av et positivt arbeidsmiljø.

I tillegg til sitt krevende arbeid på Valdresflye, har fjellfolkene i Vågå Tamrein A/S også dyktige medarbeidere som kan bistå i terrenget. Dette bidrar til å redusere behovet for helikopterbruk, noe som er en viktig del av deres miljøvennlige tilnærming til kjøttproduksjon.

Gjennom sin innsats for å bevare kulturen og naturen i Valdres, Jotunheimen og Gudbrandsdalen, er fjellfolkene eksempler på hvordan tradisjonell kunnskap og moderne prinsipper kan smelte sammen for å skape en positiv innvirkning på samfunnet og miljøet.

Bildet over fra venstre: Knut Ola bakkene, Børre bakken, Ragnhild Benerud, Geir egil Slettom, Ørjan Venås.

Bildet over: Knut Ola Bakkkene, Dag Inge Bakke, Ola Vaagaasarøygard, Jon Ketil Svestad, Ørjan Venås, Geir Egil Slettom, Eivind Brimi. Fremsterad. Liggende: Teodor Valdvik, Bakke Jørn Slettom, Thea Øien, Inge Eide, Børre bakken, Thomas Skoglund, Bjørn Ekerbakke og Ådne Flaten.
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 × two =