Huggormen har våknet -dette gjør du om du blir bitt

Huggormen har våknet -dette gjør du om du blir bitt

Ett sikkert vårtegn er det når huggormen titter fram. Det er vel ikke akkurat den vi ønsker å treffe på tur.

Blåveisen viser seg i all sin prakt men i lyngen lå en huggorm i skjul. Foto Jan Arne Dammen

Omtrent 30 prosent av huggormbittene er såkalte tørre bitt, det vil si at det ikke er noen gift i bittet. Huggorm er én av tre ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Giftinformasjonen opplyser at mellom 150-300 personer opplever å bli bitt av hoggorm årlig i Norge.

Symptomer

Symptomer etter huggormbitt kommer vanligvis raskt (ofte innen 1-2 timer). Ofte får man bare lette symptomer som smerte, lett hevelse og blålig misfarging rundt bittstedet. I mer alvorlige tilfeller kan det blant annet føre til nedsatt allmenntilstand, svimmelhet, omtåkethet og bevisstløshet. Magesmerter og kvalme/oppkast, store hevelser, hjertebank og pusteproblemer kan også komme. Ved totalt fravær av symptomer 2 timer etter bittet, er det sannsynlig at du har fått et tørt bitt.

Førstehjelp

Personer som er bitt av huggorm skal holde seg mest mulig i ro. Barn som er blitt bitt bør om mulig bæres. Bittstedet skal holdes mest mulig i fred, og hvis mulig i høyt leie. Ikke klem, skjær eller sug i bittet da dette kan øke spredningen av giften i kroppen. Ved alvorlige symptomer må man til sykehus, ring nødnummeret (telefon 113).

Personer som skal til sykehus ved huggormbitt

Barn under 12 år, eldre, gravide, personer med redusert allmenntilstand, personer som bruker ACE-hemmere (en spesiell blodtrykksmedisin) og om du er bitt i hode, hals, bryst, mage, rompe eller rygg, skriver 113 førstehjelp på sin side.
Kontakt alltid Giftinformasjonen, lege eller 113 dersom det er noen i risikogruppene som er bitt av hoggorm.

Gjemmer seg

Hoggorm flykter ikke, den gjemmer seg, og den forblir ofte innenfor en radius på 50 kvadratmeter. Pass derfor på at ingen andre blir skadet, dersom en person allerede er blitt bitt. Normalt vil hoggormen bare angripe mennesker dersom den føler seg truet og/eller blir overrasket og ikke har tid til å flykte. Barn blir ofte stående ved ormen og risikerer da å bli bitt flere ganger.

Hoggormen gjemmer seg Foto Jan Arne Dammen

Artikkelen er også å finne i LHL Bladet Vårt

Huggormbitt hos hund og katt 

Tekst og foto Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ten − seven =