Dieselforbud i Oslo – flere unntak

Midlertidig kjøreforbud i Oslo for dieseldrevne kjøretøy fra tirsdag 17. januar 2017 Foto Jan Arne Dammen

Det er varslet akutt høy luftforurensning de neste dagene i Oslo. Derfor er det innført midlertidig kjøreforbud for dieseldrevne kjøretøy fra tirsdag 17. januar 2017 klokken 06.00 til 22.00. Formålet med dieselforbudet er å bedre luftkvaliteten og dermed også redusere helsebelastningen.

Dieselbiler har det høyeste eksosutslippet av NO2 og derfor rettes forbudet mot dieselbiler. Foto Jan Arne Dammen
Dieselbiler har det høyeste eksosutslippet av NO2 og derfor rettes forbudet mot dieselbiler. Foto Jan Arne Dammen

På enkelte dager i vinterhalvåret blir forurensningen fra eksos i Oslo så høy at barn med luftveislidelser (astma, bronkitt) og voksne med alvorlige hjerte-, kar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene.

Flere unntak

Forbudet har flere unntak som bl.a. for kjøretøy som transporterer en forflytningshemmet person og som har med gyldig parkeringsbevis for forflytningshemmede (HC-kort). Pasienttransport, dvs. transport av pasienter til eller fra sykehus eller lege. Det skjer enten ved at transport rekvireres av sykehuset eller legen, eller ved at pasienten reiser ved egen hjelp. Legetimer må kunne dokumenteres, f.eks. ved å fremvise timeavtale.

Kun kommunale veier

Kjøreforbudet gjelder på kommunale veier (inkludert Ring 2, som er kommunal vei). Gjelder ikke på Ring 3, E6, E18, RV 4 Trondheimsveien, RV 163 Østre Aker vei, RV 190 Strømsveien og deler av Ring 1 omfattes ikke av forbudet. Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig. På Ring 1 vil det skiltes der forbudet gjelder.

Midlertidig kjøreforbud i Oslo for dieseldrevne kjøretøy fra tirsdag 17. januar 2017 Foto Jan Arne Dammen
Midlertidig kjøreforbud i Oslo for dieseldrevne kjøretøy fra tirsdag 17. januar 2017 Foto Jan Arne Dammen

Det kan ilegges gebyr på 1500 kroner ved overtredelse. Politiet og Statens vegvesen har myndighet til å ilegge gebyret .

Les mer på Oslo Kommune

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eleven + 3 =