SV på stølsbesøk

SV Oppland på Stølsbesøk foto rune larheim
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/0/3/langsveien.no/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 1884
Oppland SV åpnet sin valgkamp med å besøke Kathrin Aslaksby på Olestølen i Heggenes i Øystre-Slidre.

Av Rune Larheim


Hans Olav Lahlum er førstekandidat for Oppland SV. Sammen med tredjekandidat Mizanur Rahaman, lokalpolitiker Berit Øygard og fylkessekretær Nils-Erik Flatø besøkte han stølen til Aslaksby.
Økologisk

Kathrin Aslaskby fortalte hvordan dagens politikk truer stølsdrifta, Foto Rune Larheim
Kathrin Aslaksby fortalte om driften av Olestølen med geiter og osteproduksjon. Sammen med sin mann, Thomas Aslaksby, driver hun en økologisk støl, som de har gjort siden 2006.
– I 11 år har vi drevet Olestølen. Med 70 melkegeiter satser vi mer på kvalitet enn volum. I tillegg har vi griser og fem hester, og 35 mål stor tomt. På stølen er vi fra 1. juni til midten av oktober, forteller Kathrin Aslaksby. Hun legger til at mattilsynet har godkjent driften og salg av ost på stølen. Mange kommer på besøk for å se og kjøpe ekte geitost, i 2016 hadde de rundt 300 besøkende. Det ble også tid til å smake på forskjellige typer ost, noe som falt i god smak. – Av 80 liter myse får vi ca. 8 kg. ost. Noe av mysen gir vi til grisene, de elsker den, sier Aslaksby. De har et mobilt ysteri med aggregat og gasskjøleskap.

Viktige saker

Valgkamp SV Valdres Oppland Foto Rune Larheim
Samtalene kom også inn på hvordan dagens landbrukspolitikk truer stølsdriften i Valdres. – SV vil ta vare på kulturlandskapet, og utnytte norske ressurser. Norge har lite matjord men store beiteressurser. Geitedrift bidrar til at vi tar mer av jorda i bruk, samtidig som det er viktig for et biologisk mangfold. Mange arter trives best i kulturlandskap knyttet til stølsdrift, sier Nils-Erik Flatø. – Støls- og seterdrift er som et kinderegg. Vi holder i hevd friluftstradisjonen vår, støls- og mattradisjon, og bidrar til artsmangfold, legger han til.
Representantene fra SV lyttet til det Aslaksby fortalte og de presenterte sitt budskap til bøndene. Blant annet vil de satse mer på stølsdrift, og ikke jobbe imot bønder som har satset og investert i mange år. SV vil stoppe politikken fra regjeringen som legger økt press på denne næringen.

Gårdsdrift

Ole stølen osteløypa valdres foto rune larheim
– Miljøturisme er både en måte å holde fjelltradisjonene i live på, og å bruke det til å utvikle nye næringer. Geitenæringen er i en positiv utvikling. Overproduksjon er snart ikke er et problem, stadig friskere dyr, og bedre kvalitet på melken. SV vil stoppe oppkjøpsordningene for geiter som regjeringen foreslo i jordbruksoppgjøret, og satse på utvikling av kvalitetsprodukter av geitemelk. Mange bønder har satset mye de siste årene og trenger støtte fra politikerne, ikke fortsatt stordriftspolitikk som rammer bøndene i Valdres hardt, sier Hans Olav Lahlum.
På gården til familien Aslaksby møtte politikerne Thomas Aslaksby. Han kunne fortelle hvor tøft det er å drive smått. – Det er en utfordring med stadig nye regelendringer. Det blir lite ferie og fritid og man må ha noen gode hjelpere for å overleve. Hadde det vært bedre økonomisk kunne vi leid inn hjelp, nå gjør vi det meste selv, sier han. Ekteparet er tydelige på at driftstilskuddet ikke må fjernes, et viktig budskap de håper politikerne tar med seg.
– Dette har vært veldig lærerikt, spennende og se utradisjonell drift og hvilke muligheter og utfordringer de har. Jeg er opptatt av at vi må forsvare småskaladrift, avslutter Hans Olav Lahlum.

Foto og tekst: Rune Larheim


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

10 + 6 =