Madonnastatuen i Eggedal – Sherpaer steinsatte stien

Madonnastatuen i Eggedal - Sherpaer steinsatte stien

1020 meter over havet på en fjelltopp i Eggedal finner vi statuen «Madonna med barnet». Stien dit er steinsatt av Sherpaer fra Nepal og er en opplevelse i seg selv. Madonnastatuen ble satt opp i 2009 etter et ønske fra Anne Margrethe Bugge, som i 1989 skjenket en stor skogeiendom til Sigdal kommune. Hun hadde et ønske om at det skulle settes opp en Madonna i området, som skulle være et symbol for fred. Hun døde i 1995, men hennes ønske ble ikke glemt. «Madonna med barnet» er hugget i lys granitt av Turid Angell Eng.

"Madonna med barnet" er hugget i lys granitt av Turid Angell Eng. Her fra v. Grethe Dammen, Runar Kvam og Jan Arne Dammen
«Madonna med barnet» er hugget i lys granitt av Turid Angell Eng. Her fra v. Grethe Dammen, Runar Kvam og Jan Arne Dammen
Eneste i Norden

Det ryktes at mange synes ideen om en Madonnastatue inne i villmarka var rimelig sprø. I katolske land er det vanlig med Madonna-statuer både i parker og ute i naturen. Men ingen andre steder i hele Norden er det statue av Madonna ute i naturen, så da passet det jo fint her i Eggedal.
Etter at Madonnastatuen kom opp ble det økt trafikk og den gamle stien var som en potetåker og noe måtte gjøres. En av de som tok tak var den pensjonerte legen Gunbjørn Aasand. Han ble også prosjektleder for restaureringen av stien i naturreservatet.

En av de som tok tak var den pensjonerte legen Gunbjørn Aasand som her er ute i marka. Foto Svein Olav Tovsrud, LHL Sigdal.
En av de som tok tak var den pensjonerte legen Gunbjørn Aasand som her er ute i marka. Foto Svein Olav Tovsrud, LHL Sigdal.

200 tonn

I 2016 ble stien til Madonnaen steinsatt av sherpaer fra Nepal. For en jobb de har gjort, det er virkelig imponerende og turen var en sann fornøyelse. Over 200 tonn skifer er fraktet fra Dovre og hit til Eggedal. Herfra er det fraktet inn i terrenget med helikopter hvor fire sherpaer har bygget denne flotte stien. For noen år siden ble landsbyen i Nepal rammet av jordskjelv og for pengene sherpaene tjener her er de med på å bygge opp landsbyen igjen.

På turen nyter vi det fine landskapet over naturreservatet Trillemarka- Rollagsfjell. Foto Jan Arne Dammen
På turen nyter vi det fine landskapet over naturreservatet Trillemarka- Rollagsfjell. Foto Jan Arne Dammen
Alle mann til Svarttjern

Nå er det i gang med neste etappe, som vil bli en rundløype til Madonnastatuen. Til dette prosjektet som de har kalt «Alle mann til Svarttjern!» fikk de gjennom LHL Sigdal og Eggedal Turlag 390.000 kroner fra Extrastiftelen nå i juni.
– Prosjektet som er et samarbeid mellom Eggedal Turlag og LHL Sigdal skal tilrettelegge en sti for rullestolbrukere i nedre del av terrenget tilknyttet Madonnastien i Trillemarka i Eggedal Vestfjell. I tilknytning til stien som skal tilrettelegges skal det også opparbeides en rasteplass ved Svarttjern med steinbord og benker med mulighet for grilling. Når stien er ferdig vil vi ha en rundløype som kobler sammen stier. Dette vil bidra til at flere kommer seg ut i naturen og i fysisk aktivitet, og at rullestolbrukere/bevegelseshemmede kan legge ut på tur fra Utvollane parkering og helt fram til Svarttjern, forteller Gunbjørn Aasand.

For noen år siden ble landsbyen i Nepal rammet av jordskjelv og for pengene sherpaene tjener her er de med på å bygge opp landsbyen igjen. Foto Svein Olav Tovsrud, LHL Sigdal
For noen år siden ble landsbyen i Nepal rammet av jordskjelv og for pengene sherpaene tjener her er de med på å bygge opp landsbyen igjen. Foto Svein Olav Tovsrud, LHL Sigdal
De sju blåner

På turen nyter vi det fine landskapet over naturreservatet Trillemarka- Rollagsfjell. Utsikten er gedigen i alle retninger og i vest ser vi Gaustadtoppen. Madonna ser vi konturene av mot himmelen der hun sitter på sin sokkel på Bjønneskortanatten 1021 meter over havet og skuer utover Trillemarka og de sju blåner.
Med det været vi har hatt kunne vi likevel gå i joggesko helt til toppen. At denne steinsatte stien har gjort turmålet til en turistmagnet med flere tusen besøkende i året, er lett forståelig.
– Det har vært en eksplosiv økning av besøkende, noe som er veldig hyggelig. Med dette stiprosjektet bidrar vi til at flere kan ta del i turopplevelsene og være i fysisk aktivitet. Dette gir god psykisk og fysisk helse og økt livskvalitet, sier Gunbjørn Aasand som ønsker alle en riktig fin tur.

Finn fram

Fra Drammen kjører du Rv 35 til Åmot og videre Rv 287 til Eggedal. Rett etter Eggedal sentrum tar du av mot Vestbygda. Etter noen hundre meter tar du av mot Frøvoll seter, som er bomvei (70 kr). Kjør opp til parkeringa der det er merket sti.

Se kart her

Av Jan Arne Dammen

BILDESERIE

På turen nyter vi det fine landskapet over naturreservatet Trillemarka- Rollagsfjell. Foto Jan Arne Dammen
På turen nyter vi det fine landskapet over naturreservatet Trillemarka- Rollagsfjell. Foto Jan Arne Dammen
Det som for oss så ut som en teltleir i det fjerne var sekker med steinheller. Disse skal brukes til neste prosjekt som er å lage en rundløype til Madonnaen.
Det som for oss så ut som en teltleir i det fjerne var sekker med steinheller. Disse skal brukes til neste prosjekt som er å lage en rundløype til Madonnaen.
Dawa T. Sherpa har vært 5 ganger på Mt. Everest, men liker bedre å jobbe i Eggedal der det er mindre risiko. Foto Svein Olav Tovsrud, LHL Sigdal
Dawa T. Sherpa har vært 5 ganger på Mt. Everest, men liker bedre å jobbe i Eggedal der det er mindre risiko. Foto Svein Olav Tovsrud, LHL Sigdal

En flott anlagt sti og en fin tur til Madonnastatuen som vi trygt anbefaler sier Grethe Dammen og Runar Kvam Foto Jan Arne Dammen
En flott anlagt sti og en fin tur til Madonnastatuen som vi trygt anbefaler sier Grethe Dammen og Runar Kvam Foto Jan Arne Dammen
Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 × 3 =