Ukens fremmedord: Hieroglyf

Ukens fremmedord: Hieroglyf

«Gudenes ord»

Ordet hieroglyf (Gresk:hiero=hellig og glyph=risse inn/å skjære ut) er oversatt til gresk fra det gammelegyptiske medu netjer som betyr gudenes ord. I det gamle Egypt brukte de disse billedskrifttegnene i over 3000 år, Egypterne selv mente skriften var skapt av gudene og den ble oftest brukt på monumenter.

Hieroglyfer klassifiseres som tegn som gir mening eller representerer språklyder og deles inn i billedtegn (piktogrammer), lydtegn (fonogrammer) og tegn som utrykker begreper (determinativer). Tegnene fremstiller ting og vesner som egypterne omgav seg med i sin hverdag, som bl. a. gjenstander, redskaper, planter, dyr og mennesker.

De første hieroglyfene dokumentert er fra predynastisk tid rundt 3200-tallet fvt. Mens de siste vi kjenner til ble funnet i Philae-tempelet i Sør-Egypt rundt 394 fvt., etter dette ble skriften glemt.

-Bia


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 × 1 =