Nå er Norway Trail på Lenningen Fjellstue i Valdres

Nå er Norway Trail på Lenningen Fjellstue i Valdres

Der den vinterstengte veien mellom Valdres og Gausdal stenger vinterstid, ligger eldoradoet for friluftsliv, langrenn og hundekjøring på Lenningen.

Det er her hundekjørere fra 6 land nå deltar i mellomdistanseløpet Norway Trail. Hunderasen som stort ett benyttes er en solid “blandings”. De tyske deltagere beskriver den med navnene “Scandinavian hunde” eller bare “hunde”. Slanke, raske og meget lydige (se video lenger ned i artikkelen) er de uansett alle sammen.

Bildet over: Terje Thon på Lenningen Fjellstue og Marte Heilemann fra Norway Trail

Løpet er et etappe-løp hvor over 5 etapper, hvorav en er nattkjøring. Etappelengdene varier mellom 25 og 55 km. og hundekjørerne er også topptrente og spreke som få andre bakerst på en hundeslede. Mellomdistansekjørerne hjelper til og dytter, løper og sparker bak og har hverken tunge kjøredresser eller egne stoler på sleden! Dette går fort og er noe helt annet en langdistansekjøringen som f.eks. foregår i Finnmarksløpet.

Norway Trail avsluttes på Beitostølen med en spektakulær fellesstart i slalåmbakken der lørdag. I årets løp er det 20 spann som deltar. 5 av disse hundespannene kjøres som “duo”. Det betyr at 2 personer bytter på å kjøre og administrere de 12 hundene som kan benyttes i løpet av konkurransen.

Lenningen Fjellstue er et populært sted for hundekjørerne å ligge og trene på den vinterstengte veien. Tidligsnøen kommer der allerede i november/desember og blir liggende. Syver Thon og hans familie har i 8 år vært vertskapet, som har sørget for at logistikken er på plass når Norway Trail arrangeres i februar/mars.

-Gode forhold og plass for hundene, nok husrom til deltagere og arrangører,pluss god mat og gode løyper er viktige å ha på plass når vi arrangerer Norway Trail, forteller arrangør Marte Heilemann fra Maridalen i Oslo.

Hundefor produsent “VOM” i Trøgstad var en av pådriverne til å starte Norway Trail i Valdres. Råforprodusenten fra indre Østfold er fortsatt med og inne som sponsor til arrangementet som drives som en forening nå.

Under følger fotoserie med bildetekster fra Norway Trail på Lenningen i 2019.

Heini Winter og hans hunder fra Tyskland er en fast gjest på Lennnigen. Hundene som brukes i Norway Trail er topp dresserte og elker de de driver med. Heini Winter sin video fra hundetreningen i hans hjembyer vel verdt å se for  densom er litt interessert i hundehold. https://youtu.be/qFP28ANXLLA?t=141

 

Hundebil med utstyret som trengs.
Trekkhundene blir stelt etter alle kunstens regler for å prestere. Ca 1. tonn med VOM hundefor går med fra november til mars for teamene som ligger og trener og konkurrerer på Lenningen. Avfall og hundemøkk samles inn og puttes i egen container.
God plass på Lenningen Fjellstue til de forskjellige teamene sine tilhengere og bobiler.
Sledeskiene ha to festepunkter og er 5 ganger så tunge som vanlige ski.
Wilfred Kriegler reparer sleden etter en etappe. Lenningen
Wilfred Kriegler reparer sleden etter en etappe.
Nils og Detlef Øyen har ca 30 hunder å velge i, men har kun 12 i stallen de kan bruke som de vil i konkurransen. www.
Grillplass ved start/mål på Lenningen.
Maren Leegaard er en dyktig og aktiv hundekjører sjøl. På Norway Trail er hun med og arrangerer.

 

 

Nok snø og topp forhold på Lenningen i Etnedal kommune.
Sylvia Ulrich (til høyre) og Heine Winter kjører “duo” og bytter på å være “handler” (tilrettelegger) og musher (hundeskjører).

Lindahl, Marianne Pettersen og Taran Leegaard hjelper til med serveringen under Norway Trail på Lenningen Fjellstue.

Hege Ingebrigtsen fra Narvik stortrives på Norway Trail og har deltatt i flere år. Marte Heilemann (til høyre) er arrangør og får ikke fullrost familien Thon sin innsats for å legge til rette for å hjelp når Norway Trail arrangeres.
Det er en erfaren og solid arrangørstab bar Norway Trail. Sentrale folk der er bl.a. fra venstre: Løype/trail Are og Boge Leegaard. Racemarshal: Roger Leegaard. Timekeaper: Øystein Klevsgård
Det er en erfaren og solid arrangørstab bar Norway Trail. Sentrale folk der er bl.a. fra venstre: Løype/trail Are og Boge Leegaard. Racemarshal: Roger Leegaard. Timekeaper: Øystein Klevsgård.
Flere løyper brukes de dagene løpet er på Lenningen. En av etappene går til og med over Spåtind (1404 m.o.h.). Bildet over er fra Feplassen og vier hvordan et løypekryss markeres i et mellomdistanseløpe.

All informasjon og reslutater på Norway Trail

Bonusvideoer under:

Nr. 1 er med multitalentet Vegard Thon. Han er skytter, langrennsløper og skiskytter og en glittrende god toraderspiller.

Nr. 2 er fra hestelipp på Lenningen

Nr. 3 er fra Norway Trail  2015


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

9 + 14 =