Kongens ja – gårdsutsalg i hjertet av Telemark

Kongens ja - lerkekåsa vingård - telemark - gvarv Jubelen sto i taket da de ble klart for vinutsalg på gården, forteller Joar Sættem til Grethe Dammen. Foto Jan Arne Dammen

I hjertet av Telemark, finner vi Lerkekåsa Vingård og Galleri. Her har Wenche Hvattum og Joar Sættem gjort om småbruket sitt til vingård. Gården ligger på 59 grader nord og er av verdens nordligste vingårder. Hit hadde Arbeidsmiljøskaddes Landsforening i Telemark lagt en del av sitt 30 årsjubileum. Vi ble tatt imot på tunet av vinprodusent Joar Sættem og det ble en svært hyggelig kveld. Vinsmaking er alltid populært og nå var det også anledning til å kjøpe med seg av gårdens produkter. Gårdsutsalg blir ikke det samme etter dette.

Vinprodusent Joar Sættem på Lerkekåsa skjenker smaksprøver fra "Kongens Ja". Foto Jan Arne Dammen
Vinprodusent Joar Sættem på Lerkekåsa skjenker smaksprøver fra «Kongens Ja». Foto Jan Arne Dammen

Kongens ja
Gleden var stor da det fra 1.juli 2016 ble tillatt å selge egenproduserte produkter, som eplesider og mjød opp til 22 % alkohol. Lerkekåsa gård har produsert egne frukt- og bærviner siden 2008. Vinen som baserer seg på lokale råvarer fra fruktbygda, som inntil lovendringen kom, kun har blitt servert på gården til gjester og besøkende kan nå selges lovlig fra gården.
– Da vi fikk Kongens ja til å selge vår egen fruktvin på gården, feiret vi det med en egen vin som vi gav navnet «Kongens Ja» der skogsbær fra Telemark er råstoffet, forteller Joar Sættem.

Et rikt utvalg av Lerkekåsa sine produkter. Foto Jan Arne Dammen
Et rikt utvalg av Lerkekåsa sine produkter. Foto Jan Arne Dammen
Lerkens sang

Tidligere ble det dyrket epler, grønnsaker og korn på eiendommen. Her vi sitter i vinkjelleren og prøvesmaker var det tidligere hønsehus. På vingården synger lerkene fra tidlig i mars og sangen var med på å gi gården navnet Lerkekåsa.

Testpanelet her ved Fred Eide og Grethe Dammen var skjønt enige om at denne var produsert av Gul Gravenstein. Foto Jan Arne Dammen
Testpanelet her ved Fred Eide og Grethe Dammen var skjønt enige om at denne var produsert av Gul Gravenstein. Foto Jan Arne Dammen

– De fleste vindistrikter ligger i sydlige landskap upåvirket av isbreer, mens hos oss domineres jorden av friske, uforvitrede mineraler fra breenes smeltevann. Det vakre landskapet ut mot Norsjø er gravd ut i grunnfjellet av breer som i hundretusener av år har strømmet fra Hardangervidda ut mot Telemarkskysten og Skagerrak. Skjermende åser på alle kanter og Norsjø i sør, skaper et klima ideelt for dyrking av epler, moreller og plommer, som Gvarv er kjent for, forteller Joar og skjenker i glassene til sine gjester.

Jubelen sto i taket da de ble klart for vinutsalg på gården, forteller Joar Sættem til Grethe Dammen. Foto Jan Arne Dammen
Jubelen sto i taket da de ble klart for vinutsalg på gården, forteller Joar Sættem til Grethe Dammen. Foto Jan Arne Dammen
Lerkekåsa vingård
Søkeord: Kongens ja – lerkekåsa vingård – telemark – gvarv

Tekst og foto Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

10 − 2 =