Fare for fugleinfluensa – meld fra til Mattilsynet om døde fugler

Fare for fugleinfluensa - meld fra til Mattilsynet om døde fugler. Foto Jan Arne Dammen

I disse dager kommer trekkfuglene fra Sentral-Europa til Norge. Et stort utbrudd av fugleinfluensa i dette området gjør at det er risiko for at fuglene kan bære med seg smitte hit til Norge. Frem til nå har man funnet fugleinfluensa i 29 land, og sykdommen er påvist i Danmark, Sverige og Finland.

Fugleinfluensa eller ei, den synger uforstyrret videre Foto Jan Arne Synger uforstyrret videre Foto Jan Arne Dammen
Fugleinfluensa eller ei, den synger uforstyrret videre Foto Jan Arne Dammen
Meld fra

Meld fra til Mattilsynet, hvis du finner død fugl uten synlige skader. Den kan være smittet av fugleinfluensa. Årets vårtrekk av blant annet gjøk, sisik, trost og stær, andefugler (ender, gjess og svaner), måker, vadere, rovfugler er mest utsatt for smitte. Dette gjelder i Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Vestfold, Østfold, Buskerud, Telemark, Aust- og Vest-Agder, Rogaland og Nord-Trøndelag.

Årets vårtrekk av blant annet gjøk, sisik, trost og stær, andefugler (ender, gjess og svaner), måker, vadere, rovfugler er mest utsatt for smitte Foto Jan Arne
Årets vårtrekk av blant annet gjøk, sisik, trost og stær, andefugler (ender, gjess og svaner), måker, vadere, rovfugler er mest utsatt for smitte Foto Jan Arne Dammen
Ønsker å ta prøver

Mattilsynet ønsker å ta prøver av døde fugler av nevnte arter, dersom de ikke har synlige skader. Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 og be om be om ditt lokale Mattilsynskontor når du finner slike fugler.

Fugleinfluensa ikke farlig for mennesker

Typen av fugleinfluensa, som herjer i Sentral-Europa er ikke farlig for mennesker. Men er dødelig for både ville og tamme fugler. Det er iverksatt en rekke tiltak for å hindre utbrudd av fugleinfluensa i Norge: blant annet er det fastsatt “portforbud forskrift”, som sier at tamme fugler skal holdes innendørs eller ute under tett tak. Det er viktig at dette smitteforebyggende tiltaket følges.

Andefugler ender, gjess og svaner, er utsatt for smitte. Foto Jan Arne Dammen
Andefugler ender, gjess og svaner, er utsatt for smitte. Foto Jan Arne Dammen

Les mer på Mattilsynets nettsider om Forebygging og bekjempelse av fugleinfluensa.

 

Fare for fugleinfluensa - meld fra til Mattilsynet om døde fugler. Foto Jan Arne Dammen
Fare for fugleinfluensa – meld fra til Mattilsynet om døde fugler. Foto Jan Arne Dammen

Av Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 − five =