Skikongen Thorleif Haug – løftet opp i lyset

Skikongen Thorleif Haug  - løftet opp i lyset

– Nå er Thorleif Haug statuen løftet opp og fram i lyset, sier ordførerkandidat i Drammen Fredrik Haaning og ildsjelen Knut Olaf Kals i Skikongens Thorleif Haugs venner, etter flyttingen til Spiraltoppen.

Skikongen

Thorleif Haug ble regnet som verdens beste skiløper i 1920-årene. Han tok tre gull i de første olympiske vinterleker i Chamonix i 1924. Han representerte først Lier Skiløberforening, deretter Drammens Skiklub og fra 1916 Drafn i Drammen. Han fikk 10 kongepokaler og i 1919 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Thorleif Haug statuen på sin nye plass på Spiraltoppen
På flyttefot

Statuen av Thorleif Haug ble satt opp på Grev Wedels plass i 1946. Der ble han stående til 1955 da han ble flyttet i inngangen til Thorleif Haugs vei ved sykehuset. I 2017 vedtok bystyret i samarbeid med Ski- og Ballklubben Drafn å flytte statuen.

Diskusjonene har gått for hvor den skulle plasseres, et av forslagene var å flytte den til Haugenstua i Lier som var hans barndomshjem.
– Han bodde mesteparten av sitt liv her i Drammen og sammen med Lier som vi har et godt samarbeid med, så vi fant ut at det kunne være fint å flytte han hit til Spiraltoppen hvor han elsket å gå på ski. Denne plasseringen markerer det gode forholdet mellom Drammen og Lier kommune, sa Fredrik Haaning.

Destinasjon Spiraltoppen

Flyttingen av statuen er startskuddet for «Destinasjon Spiraltoppen» som skal gjøre Spiraltoppen til et enda mere attraktivt område. Det snakkes om taubane, kulturscene, ett sportell og åpen gård ved museet.
– I løpet av to år skal kommunen bruke over 90 millioner på oppgradering av tunnelen og området rundt Spiralen. Vi skal utvikle Spiraltoppen til en kultur- frilufts- og idrettsdestinasjon sammen med private investorer, sier Fredrik Haaning.

Ordførerkandidat i Drammen Fredrik Haaning og ildsjelen i Skikongens Venner Knut Olaf Kals. Foto Jan Arne Dammen
Helse i alle ledd

Folk vi snakket med på Spiralen var fornøyd med flyttingen. Det var flere som kunne fortelle at de kun har kjørt forbi han der han sto i Hans Hansens vei. Så nå kom både statuen og skihistorien fram i lyset igjen. For det er her de fleste starter på turen i dag, sommer som vinter.


– Før Spiralen ble bygget satte folk på seg skia i bunn og gikk opp, det gjør de ikke nå lenger. Så her har han fått en strålende plass og når parken rundt han er ferdig så blir dette veldig bra. I dette fantastiske området fra Spiralen, Årkvisla og Landfalltjern har våre kommuner fantastiske muligheter til å utvikle friluftsliv, kultur og naturopplevelser, sa en fornøyd Knut Olaf Kals.

Platen var en gave fra Sons of Norway, Thorleif Haug Lodge
Ordførerkandidat Fredrik Haaning og primus motor i Skikongens Venner Knut Olaf H. Kals ved statuen på Spiraltoppen. Foto Jan Arne Dammen

Les mer om skikongen på Skikongens venner

Av Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nine + three =