Gratulere med dagen Drammen – 208 år i vekst

Helle-Stine Høvås og Louise Rustgard fra Byen Vår Drammen serverte kake. Foto Jan Arne Dammen

Flaggene vaiet over hele byen onsdag 10.juni 2019 og i parken strømmet folk til. Her ble jubileet markert med tale av ordføreren og åpning av seniorparken med både kake og kaffe. I tillegg ble kunstinstallasjonen «Umbrella Sky» avduket. Fra musikkpaviljongen spilte Seniorkorpset og Rune Harald Jahnsen.

10.juni

– I dag er det 208 år siden danskekongen Fredrik den 6. besluttet å grunnlegge Drammen. Han bestemte at de tre kjøpstedene ved utløpet av Drammenselva skulle slås sammen til ett, under navnet Drammen, sa ordfører Tore Opdal Hansen i sin tale.

Siste året

For åtte år siden, i 2011, hadde Drammen ett gedigent by jubileum. Da feiret de byen, seg selv som drammensere og ikke minst den utviklingen byen hadde vært gjennom de siste tiårene.
– Vi skal ikke slå på stortromma i dag, men dette er også spesielt i Drammens historie. Dett et siste året at Drammen kommune eksisterer slik vi kjenner den, og slik de fleste drammensere har kjent den store deler av livet. Fra nyttår går Drammen sammen med Svelvik og Nedre Eiker og blir den syvende største kommunen i landet med vel 100 000 innbyggere. En større kommune gir flere muligheter og større handlingsrom, sa ordføreren.

Drammen i vekst

Drammen har også vokst tidligere, rent geografisk. Den første utvidelsen kom i 1871, da områdene fra Hamborgstrøm til Landfall ble overdratt fra Lier kommune. I 1951 gjentok dette seg, og Drammen overtok resten av Åssiden opp til Nedre Eiker grense.

Rune Harald Jahnsen framførte Drammesvisa «Mortefiskerens sang» Foto Jan Arne Dammen

– Og som en del sikkert fremdeles husker ble Skoger en del av Drammen i 1964. Men denne gangen blir endringene større. Tidligere byutvidelser har ikke omfattet så mange mennesker. Denne gangen dreier det seg o 30 000 flere innbyggere. Tilveksten er med andre ord på linje med en vanlig norsk by, som f.eks. Halden, Gjøvik eller Hamar.
Men vi er godt forberedt og jeg er sikker på at den nye kommunen vil levere like gode tjenester som vi har vært vant med fra før, minst. Og selv om Drammen er i endring så skal vi ikke slutte å feire bybursdagen. Neste år skal vi derimot dele feiringen med 30 000 nye bysbarn, eller sambygdinger, alt etter hvilket perspektiv man har, avsluttet ordfører Tore Opdal Hansen gratulasjonstalen.

Ordfører Tore Opdal Hansen koste seg med kake sammen med byens befolkning før avdukingen av «Umbrella Sky» . Foto Jan Arne Dammen

Åpningen av seniorparken og avduking av kunstinstallasjonen «Umbrella Sky»,  kommer i egne artikler.

Helle-Stine Høvås og Louise Rustgard fra Byen Vår Drammen serverte kake. Foto Jan Arne Dammen
Helle-Stine Høvås og Louise Rustgard fra Byen Vår Drammen serverte kake.

Av Jan Arne Dammen

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

19 − three =