Rømmegrøten fra Øystre-Slidre er i en egen klasse.

Rømmegrøten fra Øystre-Slidre er i en egen klasse.

Stadig flere og flere blir «hekta» på de lokale, tradisjonsrike og smakfulle retter.

En av de av populære lokalmat rettene på spisebordet, er rømmegrøt.

Rømme, melk, hvetemel, pluss litt salt er oppskriften de aller fleste bruker, for å koke den fløyelsmyke grøten. Men, i  Øystre Slidre «jekker» de opp smaken enda et par hakk under kokinga.

Bente Rakstad på Moahaugen gard i Heggenes er ei av dalførets aller fremste kulturbærere for lokal mat og mattradisjoner fra fjellbygda. Gjennom flere år har hun og ektemannen Geir laget spekepølser (kurv) og andre produkter med kjøtt fra gården som utgangspunkt. Etter hvert har også vareutvalget økt i gårdsbutikken de driver, med lokalmat fra andre steder i Valdres også.

Det siste året har Bente Rakstad begynt å selge rømmegrøt hun koker selv. -Den kokes på lokal oppskrift her fra gården vår og vi pakker den i sousvide poser. Den har god holdbarhet som kjølevare, men kan også kan fryses fram til den blir lagt i varmt vann og blir klar til servering, om kunde n vil det.

Den «magiske» ingrediensen i rømmegrøten fra Øystre-Slidre er sukker, som tilsette under kokingen. Rømmegrøten fra Moahugen gård er tilgjengelig i gårdsbutikken i Heggenes, eller på et «Bondens Marked» utover våren.

Se og hør videoinnslaget om mattradisjoner med medlemmer i Øystre Slidre bondekvinnelag  og elever fra Øystre Slidre ungdomsskule i innslaget under fra 2016 (!).


 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ten + seven =