Finsnekkerarbeid med røtter fra 1500 tallet i fengslet.

Finsnekkerarbeid med røtter fra 1500 tallet i fengslet.

Nøyaktige, fingernemme og dyktige innsatte i Vestoppland Fengsel, avd. Valdres, Slidreøya, produserer snekkerarbeider på løpende bånd under soningen. Valdresroser/låveroser er et av produktene.

Fotoserie om Valdresosa/låverosa i bunn avrtikkelen

Historia om den Valdresrosa med fem blad, som produsere på Slidreøya, strekker seg over flere land og kontinenter.
Den begynte i Lippe  i Westfallen i Tyskland, der det hadde vært tradisjon med å pynte bygg med slike utsmykninger fra midten av 1500 tallet(!).  Til  Pennsylvania i Amerika kom det med en utvandret byggmester, som hadde det å sette opp låver som sitt spesiale. I 1882 tok han inn lærlingen Erik Erikson Moe fra Valdres. Da han var ferdig utlært snekker/byggmester reiste han hjem og begynte å sette opp låver i dalføret. Det var tidlig i forrige århundre låverosene  ble med «på lasset» til Valdres, som pynt på luftelukene på låvegavlene.

I dag blir Valdresrosene mer og mer synlig på låver og andre «driftsbygninger» i Valdres. Flere hytteeiere velger også å pynte med  Valdresrosa og bli en del av den ca 120 årig historie i dalføret.

Det kreves nøyaktighet og erfaring med både materialer og snekkerverktøy for å gjøre tykke finerplater om til 30-120 cm. store utsmykninger. -De største går relativt lett å skjære ut etter mal, men når de små skal lages er det litt mer vrient, forteller dagens finsnekker på Slidreøya. Etter fresing (runding) og pussing av kantene på Valdresrosa går blir den flyttet opp i malesalen der den blir malt og tørket for å holde seg lengst mulig der den plasseres.

Valdresrosene er  i salg på Leira storsenter og på markedsdagene til Slidreøya i sesongen ved Fagernes Landhandel på Fagernes. Finsnekkerarbeidet er også en populær ting for besøkende på Rakfiskfestivalen å kjøpe med seg der både som gave og til eget bruk.

Malen med fem «roseblader klemmes fast i finerplata.
Mønsteret tegnes etter malen.
Etter at det er boret et hullbegynner finsagingen.
Før turen opp i malesalen der flere av produktene fra Slidreøya får den siste nøyaktige og fine «touch» fra fengslet.

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

seventeen − 17 =