«Kraftkarad’n» på Leira

"Kraftkarad'n" på Leira

 På Leira i Valdres utvides stadig produksjonene av solkraft. Teknisk leder Torbjørn Hålien på ASKO (til venstre) og elektriker Vegard Riseng i Trio Elektro (til høyre), sammen med gode kollegaer, gjør nå klart for å koble den lokalproduserte strømmen til nett.

ASKO på Leira øker sin strømproduksjon betydelig ved å installere 336 nye veggmonterte solcellepaneler. Monteringen av panelene, både utendørs og elektronikken innendørs, blir utført av elektroentreprenøren Trio Elektro AS på Fagernes i løpet av tre uker.

Teknisk leder Torbjørn Hålien hos ASKO forklarer at det ble boret 600 hull i lettbetongveggen for å feste skinnene til panelene på en solid måte. Han påpeker at selv om de allerede har et solcelleanlegg på taket, produserer det ikke strøm når det er snø. Hålien håper derfor at plasseringen av de nye solcellepanelene på veggen vil levere godt med strøm året rundt.

Den nye solcelleveggen er forventet å levere strøm kontinuerlig gjennom hele året, og under optimale forhold kan panelene produsere 130 kilowattimer. Imidlertid håper Hålien på en gjennomsnittlig produksjon på 80 kilowattimer.

Elektriker Vegard Riseng og kollegene hos Trio Elektro har stått for  montasje og tilkobling av hundrevis av paneler, kabling, og tre invertere. Riseng påpeker at noe av utfordringen har vært at festesystemet for solcellepanelene er beregnet for å monteres på tak. For å få dem til å sitte trygt i lettbetongen, er det montert gjennomgående bolter i ytterveggen.

Med denne betydelige oppgraderingen av solcelleanlegget forventes ASKO på Leira å øke sin egen strømproduksjon og redusere avhengigheten av eksterne strømkilder. Denne investeringen i fornybar energi bidrar til å redusere selskapets klimaavtrykk og styrke sin bærekraftige drift. ASKO tar dermed et skritt nærmere sine mål om å bli bærekraftige og klimanøytrale.

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

19 + 3 =