Øystein Opdal forteller om en norsk matskatt i verdensklasse

Øystein Opdal Fram Tamreinlag. Foto: Roy Myrland / www.langsveien.no

Under Fram Tamreinlag sin høstslakting i Olø i Vang kommune, fortalte nestleder i laget Øystein Opdal om «Rein fra Jotunheimen» (les mer om den georgrafisk beskyttede betegnelsen under videoen).

Kjøtt av tamrein som har beitet i de majestetiske fjellområdene i Jotunheimen og Filefjell er en nasjonal skatt som Norge er stolt av å presentere for verden. I 2021 mottok Rein fra Jotunheimen den ærefulle «geografisk beskyttet betegnelse» fra Stiftelsen Norsk Mat, og ble dermed den første reindriftsmatskatten i landet som oppnådde denne prestisjetunge merkingen.

Geografisk beskyttet betegnelse.

Historien om reindrift i Jotunheimen er like imponerende som smaken av kjøttet. Med røtter som går tilbake til 1400-tallet, og muligens enda lenger, har reindriften vært en integrert del av regionens kultur. Her, i de frodige fjellområdene, finner reinsdyrene et paradis med rik vegetasjon som inkluderer fjellblomster, lyng og lav. Dette gir kjøtt av ypperste kvalitet med en delikat smak av vilt.

Reinsdyrene gjetes med omhu for å maksimere beiteforholdene. De naturlige instinktene deres leder dem til de mest optimale beiteområdene, uten bruk av biler for transport mellom beiteområdene. I tillegg er det strengt forbudt å bruke kraftfôr, tilleggsfôr eller kunstige tilsetningsstoffer i reindriftspraksisen.

Det som virkelig skiller Rein fra Jotunheimen er den høye kunnskapen og dedikasjonen til reindriften. Reinlagene i området driver med systematisk avl, registrering og oppfølging av flokkene, med fast ansatte gjetere som sikrer sunne flokker og førsteklasses kjøttkvalitet. For å opprettholde balanse i flokkene, skal minimum 50 prosent av de slaktede dyrene være kalver, slik at beiteområdene ikke blir overbeitet.

I dag er det fire ulike tamreinlag som driver reindrift i området, inkludert Filefjell reinlag, Fram reinlag, Vågå tamreinlag og Lom tamreinlag.

Rein fra Jotunheimen er tilgjengelig under varemerket Kolonihagen og kan kjøpes hos Rema 1000, samt i utvalgte spesialbutikker og restauranter. Når du velger å smake på Rein fra Jotunheimen, tar du en bit av Norges kultur og natur, og oppdager en kulinarisk skatt som er like unik som den er deilig.

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × 2 =