Hvert sekund teller – Verdens hjerneslagdag 29. oktober

Hvert sekund teller  - Verdens hjerneslagdag 29. oktober

Ved hjerneslag teller hvert minutt, derfor må alle kunne symptomer på hjerneslag og ringe AMK 113 når disse oppstår. Hvert år rammes 12.000 av hjerneslag, og tidlig diagnose og behandling er viktig. Ved hjerneslag teller hvert minutt, derfor må alle kunne symptomer på hjerneslag og ringe AMK 113 når disse oppstår. Prate – Smile – Løfte er huskeregelen.

Kjenn symptomene

Alle kan havne i en situasjon hvor det er avgjørende å kjenne igjen symptomene på hjerneslag. Om noen plutselig får problemer med å prate tydelig, smile eller løfte hendene over hodet, må du ringe 113 så fort som mulig.

Hjerneslag er den hyppigste årsaken til død og varig funksjonshemming, og man forventer en økning ettersom den norske befolkningen eldes. Samfunnskostnaden er på mellom sju og åtte milliarder i året. Disse pasientene trenger rask behandling på sykehus. I dag er det bare 40 prosent av hjerneslagpasientene som når sykehuset innen fire timer.

Hvert sekund teller

Hvis den slagrammede kommer raskt til vurdering og behandling er mulighetene større for å unngå varige skader. Det er grunn til å tro at mange venter med å ringe 113 fordi de er usikre om symptomene er alvorlige nok eller de er redde for å være til bry.

– Hvert sekund teller ved hjerneslag. Ikke vær redd for å ringe 113 om du er i tvil, det er vår jobb å vurdere slike henvendelser. Ring heller 113 en gang for mye enn for lite, er den klare meldingen fra AMK.

Les mer på LHL Hjerneslag og Afasi

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nine − four =