Nærkontakt med storfuglen – et uforglemmelig øyeblikk

En storfugl med to kyllinger ligge midt i veien foran oss..

Været er strålende og alt ligger til rette for en fin skogstur. Stille ruslet Grethe og jeg i Vassfaret mot toppen av Tungehøgda og nøt skogens ro. Fuglene synger og man får en indre ro. Plutselig får vi se ei orrhøne med to kyllinger ligge midt i veien. Et sjeldent og trivelig syn, vi stoppet, trakk oss litt tilbake og fant fram kameraet og beskuet dem en stund.

Utsikt mot Buvatnet i Flå i elgen og storfuglens rike Foto Jan Arne Dammen
Utsikt mot Buvatnet i Flå i elgen og storfuglens rike Foto Jan Arne Dammen
En sjelden opplevelse

Vi så oss rundt for å finne en vei rundt, men med ett skjedde det. Orrhøna hadde blitt var av oss og fikk ungene vekk og med ett var roen og freden i skogen brutt. Hun fyker til værs med baksende vingeslag og kommer i ansiktshøgde rett mot oss. Omtrent to meter fra oss vinkler hun inn i skogen og vi puster ut. Man kan bli skremt av mindre. Bildene av angrepet er forståelig nok noe uskarpe.

Storfugelen fyker til værs med baksende vingeslag og kommer i ansiktshøgde rett mot oss.
Storfugelen fyker til værs med baksende vingeslag og kommer i ansiktshøgde rett mot oss.

Vel Os har sin havnesjef, Vassfaret har sin skogbestyrer. Man skal ikke trå de for nær. En mektig opplevelse vi sent glemmer. Og storfuglen var sikkert fornøyd med sitt forsvar av ungene, for vi kunne skimte henne inne i skogen, stolt på vei mot sine små nøster.

Vel Os har sin havnesjef, Vassfaret har sin skogbestyrer. Foto Jan Arne Dammen
Vel Os har sin havnesjef, Vassfaret har sin skogbestyrer. Foto Jan Arne Dammen
Storfuglen med to kyllinger ligge midt i veien foran oss..
Storfuglen med to kyllinger ligge midt i veien foran oss..

Orrfugl Wikipedia

Av Jan Arne Dammen


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

15 + nine =