-Treng du ein pøse?

Martine Bergh Kiwi aurdal valdres pøse johannes vigrestad foto Roy Myrland

-Treng du ein pøse,  er spørsmålet du som oftest får i kassa når du har handlet på KIWI i Aurdal i Valdres.

På bildet over er Martine Bergh og daglig leder Johannes Vigrestad 

 

Dialektene i vårt langstakte lang gir både identitet og tilhørlighet. Flotte og gode dialektord kan for “byfolk” og tilreisende være litt vriene å “ta” med en gang, enten det er i nord eller sør i landet.

Heldigvis er det noen turistbedrifter som gir den “gratisservicen” til sine kunder og gjester at de snakker stedets dialekt i møtet med kunden. I KIWI Aurdal i Nord-Aurdal kommune, er det ingen tvil om at du er kommet til Valdres når du handler.

Daglig ledre på KIWI Aurdal, Johannes Vigrestad forteller at det skjer at veifarende kunder, missforstår og kan spørre om det er pølse med på handelen, når de blir spurt om “pøse” til å bære varene i.

I butikken er det også egen kioskavdeling som selger bl.a. kaffe. -Med eller uten “løk”, er også et spørsmål som kan forvirre et par utengbygdsfolk. -De tror det er løk de tilbys i kaffen, når betjeningen tilbyr lokk på engangsbegeret til kaffen.

Du veit du er kommet til Valdres når du er i kassa på KIWI Aurdal.  Der er det valdresdialekta som stort sett brukes, så godt som alle dager hele året både.

“Pøse”, “løk” har du fått forklaring på over. Andre valdresord kan du høre Håkon Bakkene fortelle og forklare om her !

 

 

Interessert i dialekter og nynorsk? Klikk her

 

 


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

seventeen + 19 =