Ei ekte “trøllkjerring” med tvoro og tvill.

Trøllkjerring Oddrun Ellen Hegge Valdres Folkemuseum Foto Roy Myrland

Oddrun Ellen Hegge (bildet over) er ei ekte “trøllkjerring”! -Hun lager avkok med einer/brisk/sprake i gryta, og har tvoro og tvill til å røre med!

 

Oppe i  den sorte gryte på Valdres Folkemuseum under skarke arrangementet  1. og 2. desember (les mere om hva skarke er under), stod hun og rørte  i et avkok med einer/briske/sprake. Små kvister fikk stå å puttre på svak fyring og resultatet blei et vidunderlig avkok.

Avkoket har god lukt og egenskaper som en ikke behøver å være spesielt godt utlært i medisinens verden for å skjønne eller erfare.

Gjennom tidenes løp har einerlåg vært et viktig desinfiseringsmiddel. Under matforedling av melk, kjøtt og fisk, ble “kjeraldene” og redskap reingjort/desinfinisert med einerlåg, før maten havnet oppi.

Ølbrygging er et annet område hvor einer-/brisk-/sprakelågen har vært en viktig bestanddel. På NRK sin side er det både enkel og grei bryggeoppskrift fra Sørlandet (se her).

Einer-/brisk-/sprakelågen har også blitt brukt og brukes fortsatt til personlig hygiene og pleie.

Men, viktigst i hele prosessen for Oddrun Ellen Hegge er å ha skikkelig verktøy når jobben skal gjøres. Tvoro og tvill er i prinsippet samme kjøkkenredskapen. Begge to er av reverk og til å røre med. Tvoroa er ofte fra toppen av et juletre og tvilla er som regel laget av bjørk. Tvilla er til bruk der tvoroa blir for veik.

Det som en gang var hverdagslig aktivitet, er nå blitt eksotisk og spennende!

Kombinasjonen bryggepanne, redskap av treverk og koking av barnåler kan få noen og enhver av dagens “androide taste og sveipe generasjon” til å tenke. -Fantasier kan komme fort, om både troll og skumle saker, når de varme sanseinntrykkene får sige inn i surt desembervær.

“Trøllkjerringer” er fortsatt gode å ha i både bygd og by. -De kan ofte noe bra  vi andre ikke kan!

Helt til slutt. Et kjært barnedomsminne for Oddrun Ellen Hegge var briskelågkoking på stølen. -Noe av det første vi gjorde når vi kom til støls på forsommeren var å koke briskelåg. De voksne brukte den til å gjøre reint og vasket utstyret som skulle brukes etter lagringen over vinteren. Vi  ungene syntes det var himmelskt godt å få sukre så mye vi ville og kose oss med godsakkene.

 

Einer-/brisk-/sprakelågen får ligge og godgjøre seg i den vedfyrte bryggepanna. Foto Roy Myrland/www.langsveien.no

Tvare, tvore, toro, turu, tvuru og tvørel beskriver samme redskapen.

Eine(r), brisk, brake, sprake og bruse beskriver også det lille bartreet i sypressfamilien

Tvoro fra Valdres. Foto Roy Myrland/www.langsveien.no

 

Tvill laget av hardere treverk for tyngre jobb i gryte eller kar. Foto Roy Myrland/www.langsveien.no
Om skarke på billetten til arrangementet. Foto. Roy myrland/www.langsveien.no
Om skarke på billetten til arrangementet. Foto. Roy myrland/www.langsveien.no
Oversikt over Skarke arrangementet på Valdres Folkemuseum 1. Og 2. Desember 2018
Oversikt over Skarke arrangementet på Valdres Folkemuseum 1. og 2. Desember 2018.

Foto og tekst: Roy Myrland i nettavisa www.langsveien.no

 

 

 

 

 

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ten + 10 =