Hva har Raymond i Vang i Valdres, Dario i Toscana i Italia og Thorbjørn i Larvik felles?

Hva har Raymond i Vang i Valdres, Dario i Toscana i Italia og Thorbjørn i Larvik felles?

-Alle tre er en «del» av en sprø, saftig og god matrett.

Abrahamsen Kjøttforetning i Larvik er Vestfold sin eneste kjøttforetning.  Thorbørn Andreas Abrahamsen (bildet over) er daglig leder i bedriften, som i alle år har holdt fokus på gode råvarer og solid håndverk.

Steker «ribbe» hele året.

-Thorbjørn A. Abrahamsen forteller videre: -Vi har hele tiden vært opptatt av å hente råvarer og inspirasjon til nye oppskrifter litt utenfor «bakkebyen». For noen år siden var jeg i Toscana i Italia og møtte slakteren Dario Cecchini  i byen Panzan. Han steker også «ribbe» hele året, men ikke akkurat slik vi steker julmaten.

Han lager porchetta (uttalese porketta red.anm.) som er utbeinet svineside, som blir delt og fylt med krydder, før den blir surret som en rull og stekt til den rutede svoren er knasende sprø. Etter at den er stekt kan porchettaen skjæres i tynne skiver som pålegg, eller serveres som middag i litt tykkere biter. Her hjemme er det ribberull som er nærmest porchettaen.

-Både Dario og jeg er begge «fagidioter» og opptat av at dyret vi har kjøttet fra  har hatt et godt liv før det havnet i slaktebenken. Det er helt avjørende for smaken på sluttresultatet, at dyra ikke har vært stresset og spist riktig fôr, og der god dyrevelferd har vært viktig for produsenten.

-Her i butikken selger jeg «Valdresgris» fra ville og vakre Vang i Valdres.  Som regel går svinesidene fra Raymond Eltun til juleribbe, men når jula har roa seg går det fortsatt i porchetta her i pølsemakeriet.  Kjøttet fra utegrisen som har spist på røtter, urter og bær  i løpet av sommeren, er av en helt unik kvalitet. Thorbjørn A. Abrahamsen forteller videre at krydderblandingen han bruker er av egen resept, men med god inspirasjon fra den italienske landsbyen der god mat og godt drikke, er noe av det aller viktgste i livet. Det er noe av det viktigste her i butikken også å kunne selge god og smakfull mat, avslutter den blide pølsemakeren praten, før håndverkeren og fagmannen igjen sliper kniven og en ny porchetta gjøres klar for noen timer i stekovnen.

Ferdigsurret porchetta fra Abrahamsen kjøttforetning i Larvik produsert av svinekjøtt fra Skakadalen i Vang i Valdres.

Har du lyst til å prøve deg på å lage prochetta er det oppskrift her.

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 × 5 =