Vilt på ville veier

Viltbåndet er en del av den pågående kampanjen "Vilt på ville veier". Foto Jan Arne Dammen

Over 5 000 elg, hjort og rådyr blir drept i veitrafikken hvert år i Norge. Denne vinteren er risikoen svært høy da det nå er forbudt å legge ut fôr og salt. Det er på grunn av den svært smittsomme sykdommen Chronic Wasting Disease (CWD). For å rette oppmerksomheten mot den økte trafikkfaren deles det nå ut viltbånd i hele Norge.(Video her)

Viltbåndet er en del av den pågående kampanjen "Vilt på ville veier". Foto Jan Arne Dammen
Viltbåndet er en del av den pågående kampanjen “Vilt på ville veier”. Foto Jan Arne Dammen

Båndet, som er trykket i 100 000 eksemplar, kan oppbevares i hanskerommet og er en del av den pågående kampanjen Vilt på ville veier. Båndet inneholder all nødvendig informasjon om hvordan du kan redusere risikoen for å kjøre på dyr, og hva du skal gjøre om uhellet er ute.

Viltet kan trekke ned mot veiene, blant annet for å slikke salt i veibanen. Foto Jan Arne Dammen
Viltet kan trekke ned mot veiene, blant annet for å slikke salt i veibanen. Foto Jan Arne Dammen

Foring forbudt
Viltbåndet er en del av den pågående kampanjen “Vilt på ville veier”, hvor hensikten er å gi god informasjon om både hvordan sjåfører kan redusere risikoen for påkjørsel og hva en skal gjøre om uhellet er ute.
– Derfor blir fôring og saltsteiner forbudt, men da mister vi samtidig effektive virkemiddel for å holde dyrene unna trafikken, sier prosjektleder Knut Erik Jetlund i en pressemelding.
Han er bekymret for at viltet nå kan trekke mot veiene, blant annet for å slikke salt i veibanen.

Dyret kommer brått. Varselskiltet varsler en reell fare. Det at du ikke har møtt vilt på ville veier på lang tid, gir ingen trygghet, men heller økt sannsynlighet for at det er din tur. Foto Jan Arne Dammen
Dyret kommer brått. Varselskiltet varsler en reell fare. Det at du ikke har møtt vilt på ville veier på lang tid, gir ingen trygghet, men heller økt sannsynlighet for at det er din tur. Foto Jan Arne Dammen
Øke oppmerksomheten

For å øke oppmerksomheten blant bilistene deles det nå ut gule viltbånd på Circle K-stasjoner over hele Norge. Dette er et verktøy som Jetlund håper bilister tar med seg og oppbevarer i kjøretøyet. Hvis en skulle være så uheldig at en kjører på et hjortedyr, finner en all nødvendig informasjon på viltbåndet.

Praktisk funksjon
Dessuten har viltbåndet en praktisk funksjon. Etter en påkjørsel er det svært vanlig at viltet løper til skogs, ofte med store skader. For å redusere lidelsene er det viktig at viltnemda så raskt som mulig finner sporene for å kunne lete opp dyret. Med det gule båndet kan en merke stedet hvor viltet forlot veien og på den måten bidra til at det ikke lider unødig.

Storelgen på rv 3 i Østerdalen skal bidra til å holde oppmerksomheten oppe hos bilførerne. Foto Jan Arne Dammen
Storelgen på rv 3 i Østerdalen skal bidra til å holde oppmerksomheten oppe hos bilførerne. Foto Jan Arne Dammen

Årets kampanje gjennomføres med drahjelp fra Norges Lastebileier-Forbund (NLF), If og Circle K.

Mer info på Vilt og Trafikk
Hjorteviltregisteret 

SE Video

Av Jan Arne Dammen Videoene er produsert av FilmprodusenteneAS

Viltbåndet er en del av den pågående kampanjen "Vilt på ville veier". Foto Jan Arne Dammen
Viltbåndet er en del av den pågående kampanjen “Vilt på ville veier”. Foto Jan Arne Dammen

Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

sixteen + 15 =