Norges største produsent.

Norges største produsent.

På Leira i Valdres foregår det mange vil kalle magi.

Det er der den velsmakende og unike rakfisken, til landets største produsent av delikatessen, lages.

Fra venstre på bildet over: Lars Brennhovd marked/salg av Wangensten sine oster. Edgar Linn, daglig leder. Daniel Karlson, produksjon og Stig Arild Volehaugen som er fast inventar på standen til Wangensten under Rakfiskfestivalen.

Wangensten sin rakfisk selges i Norgesgruppen, REMA og COOP sine butikker. Det er 12-13 ansatte på Leira som sørger for jevn tilgang til markedet. Mange mener den fermenterte fisken fra Wangensten er magisk god og noe av den beste maten som kommer fra dalføret.

Sammen med det vanlige sortimentet, hadde Edgar Linn med seg nyheten «Raket fjellørret» på årets Rakfiskfestival. -Den har virkelig truffet markedet og bare nå i november har vi solgt 5 tonn og er så godt som utsolgte. Men, den kan fortsatt kjøpes i dagligvarebutikkene. I Valdres er «Raket fjellørret» kun å få kjøpt i Joker Fjellbu, Spar på Fagernes og i Wangensten sitt utsalget på Leira.

I lokalene på Leira har det blitt produsert rakfisk siden 1990 og distribusjonen til butikkene skjer via grosister derifra. Det er også laget en lekker liten «butikk», (åpen mandag til fredag) der det tilbys  produkter fra egen produksjon, pluss tilbehør litt passende tilbehør for et perfekt rakfisklag .

Dacligg leder Edgar Linn forteller : -Det viktigste med rakfiskproduksjonenn er renslighet og at råvaren behandles riktig. Det betyr at når fisken slaktes, så fjernes innvollene umiddelbart,  før salting og modning i max 4 pluss grader. I praksis løses det ved at fisken fraktes levende fra oppdrettsanlegget til slakteriet.

Edgar Linn har litt av hvert som passer til rakfisk i utslaget.
25 tonn med Bufar ost er solgt i år. Ordet Bufar kommer av dagen da buskapen ble flyttet til
Det er blitt solgt 25 tonn Bufar ost i år. Ordet «bufar» viser til bufar-dagen. Da ble dyrene flyttet til eller fra stølen. På meieriet i Røn produserer Wangensten ost av 650 000 ltr. melk i året.

 

Flere varianter av Wangensteen sin rakfisk. Klikk på bildene eller her for å komme til hjemmesiden.
Flere varianter av Wangensteen sin rakfisk. Klikk på bildene eller her for å komme til hjemmesiden.

 

Følg oss eller del innholdet med vennene dine:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twelve + twenty =