Kurv fra Valdres #2: -Britt Karin Ranum Låksrud

Britt Karin Ranum Låksrud Foto Roy Myrland
Mat og matkultur er viktig i Valdres. Noe av det mest unike og lokale, etter rakfisken, er kurv.

Spekepølse er kanskje et mere allment navn på den tørka kjøttfarsen, som har modnet gjennom vinteren og våren på et luftig og tørt sted. Luftfuktighet, temperatur og forskjellige ingredienser sørger fot et mangfold og smaker på spekepølsene. Når gjøken galer er kurven ferdig speket på sin “kurvehes”. Under “Valdresgildet” på Skiferplassen på Fagernes var det kåring av “den beste” kurven i dalføret 22. Juni. Nettavisa Langsveien.no vil fremover presentere noen av produsentene av “Kurv fra Valdres”.

Britt Karin Ranum Låksrud (bildet over) er fra Ulnes og lager ei helt unik kurv. -Den samme oppskriften har blitt fulgt i 48 år. Dette er en mild og god spekepølse hvor poteter blir brukt som bindemiddel istedenfor fett, forteller hun. Britt Karin sin kurv har tidligere vært lett tilgjengelig i Jokerbutikken hun drev i 45 år i Ulnes. Nå er det på markeder, stand eller fra hjemme i Ulnes hun selger kurven, som er godkjent av “Matmerk”.

Kontakt her: https://www.facebook.com/brittkarinranum.laksrud.566

Matmerk: https://www.matmerk.no/no/beskyttedebetegnelser/godkjente-produkter/kurv-fra-valdres

 

Spekepølseoppskrift: https://www.matoppskrift.no/artikkel/Spekepoelser-en-gammel-tradisjon


Ønsker du å bidra til flere slike artikler?
Klikk her


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 × 2 =